Witam serdecznie !
Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.
Koszt dostawy podany na aukcjach.
Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.
Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.
Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.
Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.
Pozdrawiam
e-marcin_com
Witamy Państwa serdecznie na aukcjach BogutynMłyn !
Historia rodzinnej firmy BogutynMłyn sięga roku 1908 kiedy to nasi przodkowie osiedlili się w Paszkach k. Radzynia Podlaskiego. Jako dobrzy cieśle potrafili wybudować jeden z pierwszych młynów na wiatr na tym terenie.
Od roku 1908 kontynujemy tradycje rodzinne produkując mąki najwyższej jakości.
Mąki użyte w naszych mieszankach zostały wyprodukowane w naszym młynie w sposób nowoczesny przy użyciu wyspecjalizowanych maszyn oraz 100-letniego doświadczeniaprzekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Kiedyś mąki produkowano na młynach kamiennych - ale miały one zbyt dużą zawartość piasku (rozdrobnionego kamienia młyńskiego). Kamienie w takim młynie wymieniano kilka razy do roku - w wyniku ich wytarcia.
Nowoczesna czyszczarnia zboża i wolny przemiał na walcach stalowych zapewniają mąki najwyższej jakośći a odsiewacz wyposażony w kilkadziesiąt szufladek z sitami daje możliwość uzyskania mąki w kilku typach od jasnej tortowej do najgrubszej mąki z pełnego przemiału - pozbawionych zanieczyszczeń jakie mogą zawierać inne mąki.
Mieszanki produkowane są w momencie złożenia zamówienia przez Państwa w wyniku czego zachowują najdłuższy z możliwych terminów przydatności.
W naszych mieszankach nie znajdą Państwo polepszaczy, wybielaczy, spulchniaczy oraz innej chemii.
Recepta na piękny, smaczny chleb jest bardzo prosta : mąka wysokiej jakości, naturalny zakwas oraz drożdże (+dodatki ziarniste i inne zależnie od typu mieszanki)
Mieszanki oferujemy w różnych opakowaniach.
JAKOŚĆ GWARANTUJE MŁYNARZ Z 45-LETNIM DOŚWIADCZENIEM, KTÓRY JADŁ CHLEB Z NIEJEDNEJ MĄKI !!
opakowanie 15 kg
DO MIESZANKI BEZPŁATNIE DOŁĄCZAMY OSOBNO ZAPAKOWANE DROŻDŻE PIEKARSKIE IDEALNE DO WYPIEKU CHLEBA. DROŻDŻE SĄ W ILOŚCI ODPOWIEDNIEJ DLA CAŁEJ MIESZANKI.Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować witalność przez długie lata.
ZALETY :
- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba
- połączenie niepowtarzalnego smaku i doskonałych wartości wypiekowych
- wysoka wartość odżywcza gotowych wyrobów
- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne
OPIS :
Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i przedłużonym okresie świeżości konsumpcyjnej.
Skład : mąka orkiszowa pełnoziarnista (50%), mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, sól
Producent : Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn
Data ważności : 8 mcy
Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.3 l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Z kilograma mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok. 0.8 kg
ÖKO-10®
Historia uprawy orkiszu ÖKO-10® /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach genów.
Odmiana ÖKO-10® wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie zarejstrowana została w roku 1998.