UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Mieszanka do produkcji pieczywa na bazie pszenicy orkisz.
Skład : mąka z pełnego przemiału pszenicy orkisz, płatki z pszenicy orkisz, nasiona słonecznika, NATURALNY suchy zakwas na bazie pszenicy orkisz, mąka żytnia, cukier, płatki ziemniaczane, sól, maślanka w proszku
Data ważności : 6 mcy
Sposób użycia w automacie : Wlewamy do foremki automatu 0,32l wody (320 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki orkisz Austria. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45 min pieczenia). Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!
Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Z kilograma mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok. 0.9 kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
|