UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Pieczywo o wysokich walorach dietetycznych i zdrowotnych. Wypiekane metodą tradycyjną z mąki żytniej wzbogaconej dodatkiem ziaren. Doskonale trafia w gusta wymagających konsumentów.
ZALETY :
- połączenie wyśmienitego smaku i długiej świeżości
- chrupiąca skórka w połączeniu z optymalną porowatością miekkiszu
- dobroczynny wpływ na zdrowie
OPIS :
Doskonale zbilansowana kompozycja ziaren zbożowych pod względem walorów smakowych, zdrowotnych i ceny
Skład : mąka żytnia, śruta żytnia, siemie lniane, mąka żytnia całoziarnowa, śruta pszenna, mąka żytnia słodowa, kwas cytrynowy
Producent : Bogutynmłyn
Data ważności : 6 mcy
Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.31 l wody (310 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,31 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
|