Chleb o wyjątkowo ciemnym i pulchnym miękiszu, o smaku prażonej mąki słodowej, mocno aromatyczny. Najlepiej smakuje z serami. Zawiera siemię lniane i słonecznik.
Mieszanka na chleb Bawarski
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, prażona mąka słodowa, słonecznik, siemię lniane, dekstroza, naturalne płatki drożdzowe, sól różowa himalajska, białko pszenne, wit. C
Warunki przechowywania: chłodne (6-20 st. C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 270ml wody (o temp. ok. 30 st. C). Dodajemy 6g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych a następnie wsypujemy 0,5kg mieszanki. Uruchamiamy automat na programie wyrabianie ciasta (1h25min lub 1h30min, w zależności od rodzaju automatu). Po zakończeniu mieszania wyjmujemy z automatu mieszadła, wyrównujemy ciasto w foremce i pozostawiamy do wyrośnięcia (przy drożdżach świeżych ok. 40min, lub instant – 1h30min). Po wyrośnięciu wyłączamy program wyrabiania ciasta i włączamy program pieczenia na ok. 50min. Wyjmujemy foremkę z chlebem z automatu i pozostawiamy do wystygnięcia.
UWAGA! Mieszankę można wyrobić ręcznie, w misce, dodając w/w składniki. Ciasto po wstępnym wyrośnięciu przekładamy do natłuszczonej foremki i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia w temp. ok. 30 st. C - aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 220 st. C przez ok. 50min.
|