Mieszanka na doskonały
chleb RAZOWY
który sami dosmaczycie ;)
Spożywanie chleba żytniego pomaga:
*utrzymać prawidłową masę ciała (kwas mlekowy-zakwas, ułatwia trawienie
i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii. Struktura chleba żytniego i duża zawartość błonnika sprawiają, że uczucie sytości przychodzi wcześniej i utrzymuje się dłużej niż po spożyciu pieczywa pszennego),
*obniżyć zły cholesterol,
*wspomóc pracę układu sercowo-naczyniowego (alkaloidy zawarte w ziarnach żyta pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zapobiegają miażdżycy),
*zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów (dzięki zawartym a później przetworzonym przez nasz organizm lignanom),
*zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 (wzrost glukozy we krwi po spożyciu chleba żytniego jest dużo niższy niż po zjedzeniu pieczywa pszennego),
*zwiększa ogólną odporność organizmu na choroby (krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji żyta wspierają produkcję limfocytów-naszych wewnętrznych obrońców),
*utrzymać dobrą formę przyszłym mamą (zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój płodu, cynk wspomagający odporność, żelazo zwiększające wydolność organizmu oraz chroniące przed anemią),
*zmniejszyć ryzyko popadnięcia w depresję i łagodzić objawy stresu (żyto jest bogatym źródłem magnezu i witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego),
*poprawić pamięć i koncentrację.
Zakwas, czy to ważne?
Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego co oznacza, że fermentacja trwa wiele godzin, powodując rozkład kwasu fitynowego (występuje on w niektórych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych oraz otrębach- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, sprzyja walce z osteoporozą, posiada właściwości anty i przeciwnowotworowe: rak piersi, sutka, jelita grubego i okrężnicy) umożliwiając tym samym powstanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i otrębach używanych do wypieku chlebka.
Mieszankę i zakwas przygotowuję samodzielnie
korzystając z wiedzy i doświadczenia moich "przodkiń"
Oferuję Państwu, mieszankę i zakwas, z której po dodaniu wody i ulubionych swoich dodatków upieczecie około (więcej) półtora kilogramowy bochenek razowego, zdrowego, aromatyczneg chleba.
Jeżeli kupujecie więcej niż jedną mieszankę, dostaniecie Państwo ode mnie jedną porcję zakwasu (zaczynu) i instrukcję jak z nim postępować aby GO nie zabrakło a chleb pięknie wyrastał!!!
Jeżeli potrzebujecie więcej zakwasu (dla kogoś) zapraszam na oddzielną aukcję, gdzie dodatkowy słoiczek kosztuje 5,00pln
Wszystko w Waszych rękach :)
TO JEST NAPRAWDĘ PROSTE
Mieszankę przygotowuję bezpośrednio przed wysyłką,
ze świeżutkich składników (jak dla siebie).
Skład mieszanki:
-mąka żytnia typ 720,
-mąka żytnia razowa typ 2000,
-mąka pszenna typ 750,
-otręby żytnie,
-płatki owsiane, żytnie,
-sól.
Zakwas jest produktem naturalnej fermentacji, bez dodatku drożdży.
Ze względu na swój wiek (bardzo stary) jest stabilny, odporny na zmiany temperatury i niedogodności związane
z transportem.
Upieczony chlebuś nie zawiera konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy smaku, starzeje się z godnością - uwodząc smakiem do ostatniej okruszyny.
MOŻNA PIEC W PIEKARNIKU (super wychodzi -polecam)
i w AUTOMACIE!!!
Pieczenie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne SPRAWDŹCIE ;)
Możecie również, nabyć Państwo, na moich akcjach mieszanki żytnie, pszenno-żytnie i razowe z dodatkiem:
* słonecznika,
* śliwki,
* cebuli,
* wielu ziarn,
CENNIK
1-4 mieszanki 14,50 zł. priorytet PP
1-4 mieszanki 19,00 zł. pobranie PP
5-9mieszanek 20,50 zł. priorytet PP
do 29 kg. 18,50 KURIER (30 mieszanek)
Jedna mieszanka waży ok. 1 kg.
Z przyjemnością udzielę wsparcia telefonicznego 501-[zasłonięte]-633
Gwarantuję,
że CHLEB WYJDZIE!!!
Komentarze proszę wystawiać dopiero po upieczeniu i degustacji ;)
*Zapraszam do zakupu*