*utrzymać prawidłową masę ciała (kwas mlekowy-zakwas, ułatwia trawienie
i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii. Struktura chleba żytniego i duża zawartość błonnika sprawiają, że uczucie sytości przychodzi wcześniej i utrzymuje się dłużej niż po spożyciu pieczywa pszennego),
*obniżyć zły cholesterol,
*wspomóc pracę układu sercowo-naczyniowego (alkaloidy zawarte w ziarnach żyta pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zapobiegają miażdżycy),
*zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów (dzięki zawartym a później przetworzonym przez nasz organizm lignanom),
*zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 (wzrost glukozy we krwi po spożyciu chleba żytniego jest dużo niższy niż po zjedzeniu pieczywa pszennego),
*zwiększa ogólną odporność organizmu na choroby (krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji żyta wspierają produkcję limfocytów-naszych wewnętrznych obrońców),
*utrzymać dobrą formę przyszłym mamą (zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój płodu, cynk wspomagający odporność, żelazo zwiększające wydolność organizmu oraz chroniące przed anemią),
*zmniejszyć ryzyko popadnięcia w depresję i łagodzić objawy stresu (żyto jest bogatym źródłem magnezu i witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego),
*poprawić pamięć i koncentrację.
Zakwas, czy to ważne?
Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego co oznacza, że fermentacja trwa wiele godzin, powodując rozkład kwasu fitynowego (występuje on w niektórych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych oraz otrębach- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, sprzyja walce z osteoporozą, posiada właściwości anty i przeciwnowotworowe: rak piersi, sutka, jelita grubego i okrężnicy) umożliwiając tym samym powstanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i otrębach używanych do wypieku chlebka.