Mieszanka na pyszny chleb
pszenno-żytni z dodatkiem siemienia
JAK AKSAMIT :)
Bardzo delikatny, zdrowy i SMACZNY chleb z mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 720.
I oczywiście :) ZAKWAS
Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego co oznacza, że fermentacja trwa wiele godzin, powodując rozkład kwasu fitynowego (występuje on w niektórych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych oraz otrębach- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, sprzyja walce z osteoporozą, posiada właściwości anty i przeciwnowotworowe: rak piersi, sutka, jelita grubego i okrężnicy) umożliwiając tym samym powstanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i otrębach używanych do wypieku chlebka.
Siemię lniane: posiada ogromne wartości odżywcze, zawiera dużo substancji śluzowych i oleistych oraz białko zawarte w aminokwasach i oczywiście mikroelementy (cynk, witamina E, kwas tłuszczowy omega-3, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny).
Osłania i stabilizuje przewód pokarmowy i jelitowy (zawarty w nasionach śluz powleka błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne).
Dzięki różnorodności składników zawartych w swoim składzie pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu i pomóc w ochronić serce przed chorobą wieńcową i zawałem.
ZAKWAS NIE TOLERUJE CHEMII!!! W mieszance znajdują się tylko produkty naturalne najwyższej jakości.
Mieszankę i zakwas przygotowuję samodzielnie
korzystając z wiedzy i doświadczenia moich "przodkiń"
Czy może być coś przyjemniejszego od porannego aromatu świeżo parzonej kawy? MOŻE!!! Zapach piekącego się chleba
Oferuję Państwu, mieszankę i zakwas, z której po dodaniu wody upieczecie około (więcej) półtora kilogramowy bochenek pysznego chleba.
Jeżeli kupujecie więcej niż jedną mieszankę, dostaniecie Państwo ode mnie jedną porcję zakwasu (zaczynu) i instrukcję jak z nim postępować aby GO nie zabrakło a chleb pięknie wyrastał!!!
Jeżeli potrzebujecie więcej zakwasu (dla kogoś) zapraszam na oddzielną aukcję, gdzie dodatkowy słoiczek kosztuje 5,00pln
Wszystko w Waszych rękach :)
TO JEST NAPRAWDĘ PROSTE
Chleb można piec w piekarniku i automacie.
Osobiście, preferuję tradycyjną metodę czyli blaszka+piekarnik,
ale czy można oprzeć się postępowi :)
Mieszankę przygotowuję bezpośrednio przed wysyłką,
ze świeżutkich składników (jak dla siebie).
Skład mieszanki:
-mąka żytnia typ 720,
-mąka pszenna typ 750,
-otręby żytnie,
-płatki owsiane, żytnie,
-siemię lniane,
-sól.
Zakwas jest produktem naturalnej fermentacji, bez dodatku drożdży.
Ze względu na swój wiek (bardzo stary) jest stabilny, odporny na zmiany temperatury i niedogodności związane
z transportem.
Upieczony chleb nie zawiera konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy smaku, starzeje się z godnością - uwodząc smakiem do ostatniej okruszyny.
Pieczenie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne SPRAWDŹCIE ;)
Możecie, nabyć Państwo, na moich akcjach, mieszanki żytnie, żytnie razowe i mieszane z dodatkiem:
* słonecznika,
* czosnku,
* dyni,
* wielu ziarn,
i inne.
POLECAM mieszanki BAZY, które możecie Państwo dowolnie "dosmaczyć"
CENNIK
1-4 mieszanki 14,50 zł. priorytet PP
1-4 mieszanki 19,00 zł. pobranie PP
5-9mieszanek 20,50 zł. priorytet PP
do 29 kg. 18,50 KURIER
Jedna mieszanka waży ok. 1 kg.
Z przyjemnością udzielę wsparcia telefonicznego 501-[zasłonięte]-633
Gwarantuję,
że CHLEB WYJDZIE!!!
Komentarze proszę wystawiać dopiero po upieczeniu i degustacji ;) jest to ważna informacja dla innych.
*Zapraszam do zakupu*