Certyfikat: PL-EKO-01
Właściwości: Chleb 3 zboża mieszanka do domowego wypieku chleba Symbio posiada certyfikat ekologiczny, nie zawiera sztucznych dodatków: konserwantów, barwników, aromatów, jest wolna od GMO oraz agrochemii.
Porady Symbio:
- Skład mieszanki można wzbogacić dodając ulubione ekologiczne składniki, np. słonecznik, dynię, sezam, otręby, przyprawy korzenne, zioła. Wszystkie ekologiczne dodatki znajdziecie w ofercie sklepu.
- Posmarowanie ciasta przez włożeniem do piekarnika mlekiem lub jajkiem spowoduje, że skórka będzie chrupiąca i błyszcząca.
- Wierzch ciasta można posypać mąką, makiem, czarnuszką lub kminkiem.
Skład: Ekologiczna mąka pszenna typ 750, ekologiczna mąka żytnia typ 2000, ekologiczne ziarna zbóż 7,5% (pszenicy, owsa i orkiszu), naturalna sól morska.
Zastosowanie: Mieszanka do wypieku chleba.
Potrzebne składniki: 500g opakowania mieszanki chlebowej 3 zboża, 7g drożdży suchych lub 15g świeżych drożdży piekarniczych, 2 łyżeczki cukru trzcinowego Symbio, 360ml ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mieszankę chlebową wsypać do miski, wlać wodę, świeże drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i dodać do mieszanki. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia). Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Ciasto ponownie zagnieść nadając mu kształt formy (np. keksówki), umieścić w formie (ciasto może zajmować max. 1/3 objętości formy), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Piec w piekarniku w temp. 210°C przez ok. 10 min., następnie w temp. 180°C przez ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić z każdej strony. Smacznego.
Mieszanka doskonale nadaje się również do wypieku chleba w automacie. Wystarczy wsypać mieszankę oraz drożdże i postępować według instrukcji dołączonej do urządzenia.
Opakowanie: 1 kg