Firma PNOS jest jednym z największych przedsiębiorstw nasienno-hodowlanych w Polsce, z własnymi odmianami nasion warzyw i kwiatów. Tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. Co czwarta torebka nasion sprzedawana w naszym kraju pochodzi od firmy PNOS, co daje im w tym segmencie pozycję lidera na rynku.
Najwyższej jakości nasiona - z atestem jakości, po wielokrotnych badaniach parametrów siewnych w laboratorium zakładowym i Stacji Oceny Nasion - produkowane są w wyspecjalizowanych gospodarstwach w Polsce oraz na południu Europy.
WAGA: 30g
|
Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka.
Domowa produkcja kiełków: Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą,wsypać do czystego słoika w takiej ilości,aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną,zimną wodą.Po kilku godzinach wodę zlać, a słoik z namoczonymi nasionami postawić w ciepłym miejscu,ale nie ma słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać,aby uniknąć pleśnienia. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia. Przepis kulinarny Ziemniaczana zapiekanka Składniki:0,5 kg ziemniaków,100g kiełków,2 łyżki masła,100 g łagodnego sera żółtego,np.goudy,sól,pieprz. Wykonanie:Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 15-20 min. w osolonej wodzie.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser.Masło rozpuścić w rondelku,dodać szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli.Ostudzone ziemniaki obrać,pokroić na grube plastry,wymieszać z roztopionym masłem i kiełkami,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać serem.Całość wstawić na ok.20 min. do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. |