Kiełki bogate w żelazo, potas, jod, magnez, wit. A, E, B12 oraz C. Przyspieszają przemianę materii, zapobiegają anemii, podnoszą odporność organizmu chroniąc przed przeziębieniami. Zawarta lecytyna wpływa na poprawę pamięci. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na stany skóry, włosów i paznokci. Ponadto zapobiegają osteoporozie, chorobom serca, a także posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
skład:
|
nasiona lucerny 75%, rzodkiewki 25%
|
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do czystego słoika w takiej ilości aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną, zimną wodą. Po kilku godzinach wodę należy zlać i słoik z namoczonymi nasionami pozostawić w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie należy nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać aby uniknąć pleśnienia nasion. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia. Doskonałe do kanapek np. z masłem czosnkowym, różnych pysznych surówek. Kiełki można produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkuje się wówczas nawet trzy zestawy różnych nasion.
Wartość odżywcza kiełków została przebadana w Instytucie Żywności i Żywienia.
PRZEPIS KULINARNY
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA
Składniki:
0,5kg ziemniaków, 100g kiełków, 2 łyżki masła, 100g łagodnego sera żółtego, np. goudy, sól ziołowa i pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 15-20 minut w osolonej wodzie. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser. Masło rozpuścić w rondelku, dodać szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli ziołowej. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić na grube plastry, wymieszać z roztopionym masłem i kiełkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać serem. Całość wstawić na około 20 minut do rozgrzanego do 1750C piekarnika.
ŻYCZYMY ZDROWIA I SMACZNEGO !!!