BIOWIN CUK
WSKAŹNIK MIERNIK ZAWARTOŚCI CUKRU W WINIE CUKROMIERZ WYRAŻONY W STOPNIACH
BALLINGA
GŁÓWNE ELEMENTY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru
Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C
BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem.
Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu.
Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie)
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne)
UWAGA:
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem
NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu
fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
Wymiary:
Szerokość - 3 cm
Głębokość - 3 cm
Wysokość - 17 cm
Inne rodzaje mierników ,środków ,akcesoriów i przyborów winiarskich na pozostałych
naszych aukcjach
Pamiętaj aby do ceny doliczyć koszty przesyłki zgodne z cennikiem dostawy.
!!! UWAGA !!!
Towar wysłany listem poleconym NIE jest ubezpieczony. Takie przesyłki wysyłamy tylko i wyłącznie na odpowiedzialność klienta.
!!! UWAGA !!!
Na pytania odpowiemy telefonicznie :
tel: (71) 7 1 0 6 6 1 6
tel: (71) 7 1 0 6 6 1 8
lub @-mail [zasłonięte]@profituj.pl
|