|
Gorzkie jądra pestek moreli są najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (amigdalina, amygdalin, letril, laetrile). Dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego, który wykazuje działanie bakteriobójcze. Pestki pochodzą z upraw, na których nie stosuje się pestycydów, nawozów oraz innych środków chemicznych.

Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za jej gorzki smak. Owoce z wyselekcjonowanych odmian pestek moreli są starannie zbierane ręcznie. Witamina B17, to inaczej amigdalina, która jest organicznym związkiem chemicznym pochodzącym z grupy glikozydów. Występuje w nasionach jak i pestkach moreli zwyczajnej jak i pigwie pospolitej. Amigdalina ma specyficzny gorzki smak jak i aromat. W naszym organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór.
- Amigdalina czyli witamina B17 wykorzystywana jest najczęściej przy chorobach nowotworowych.
- Pestki moreli gorzkiej nie powinny stanowić suplement zróżnicowanej diety. Stosowanie amigdaliny profilaktycznie powoduje wzmocnienie organizmu.
- Zmielone pestki moreli można wykorzystywać jako dodatek, przyprawę do różnych potraw zimnych jak i lekko ciepłych. Pestki moreli wykorzystywane są także do różnych koktajli jak i dżemów domowej roboty.
- Pestki stosowane są także jako okład zmielonych pestek. Pestki zmielone włożyć do nasączonej wodą waty lub gazy, następnie przyłożyć na miejsce w którym występują guzy nowotworowe. Guzy które są wyczuwalne palcem tuż pod skórą. Nie zaleca się stosowanie okładu na otwarte rany jak i gdy wystąpi alergia skórna.

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!
|
|