I OPIS DZIAŁANIA Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych i warzywnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
II ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
ROŚLINY ROLNICZE a) BURAK CUKROWY -chwościk. Zalecana dawka: 5-6 l/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobą. Zalecana ilość wody: 300-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów choroby. b) CHMIEL -mączniak rzekomy. Zalecane stężenie: 0,5% (500 ml środka w 100 l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej: - po naprowadzeniu chmielu na przewodniki: 600 - 1000 l/ha, - po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1500 - 2000 l/ha, - w fazie kwitnienia chmielu i później: 2500 - 3000 l/ha. Środek stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby. 2.
ROŚLINY SADOWNICZE Ze względu na możliwość spowodowania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów. Wykonać 1-2 zabiegi w sezonie. a) JABŁON, GRUSZA -parch jabłoni, parch gruszy. Zalecana dawka: 1,5 l/ha. Zalecana dawka: 1,5 ml/10 m.2 Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10 m.2 b) JABŁON, GRUSZA -zaraza ogniowa. Stosować w dawkach: Etykieta środka Miedzian Extra 350 SC, załącznik do decyzji MRiRW w okresie kwitnienia: • jabłoń: 1,5 l/ha, • jabłoń: 1,5 ml/10 m,2 • grusza: 1,5 l/ha, • grusza: 1,5 ml/10 m.2 w okresie wzrostu owoców: • jabłoń: 0,75 l/ha, • jabłoń: 0,75 ml/10 m,2 • grusza: 0,75 l/ha, • grusza: 0,75 ml/10 m.2 Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10 m.2 Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów. c) WIŚNIA -brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Zalecana dawka: 3 l/ha. Zalecana dawka: 3 ml/10 m2 . Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha. Zalecana ilość wody: 0,5-0,75 l/10 m2 . Środek stosować na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia. d) WIŚNIA, CZEREŚNIA -rak bakteryjny drzew pestkowych. Zalecana dawka: 1,5-3 l/ha. Zalecana dawka: 1,5-3 ml/10 m.2 Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10 m.2 Środek w dawce 3 l/ha (3 ml/10m2) stosować w okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych, a w dawce 1,5 l/ha (1,5 ml/10 m2) w okresie kwitnienia i wzrostu owoców. e) BRZOSKWINIA -kędzierzawość liści brzoskwini. Zalecane stężenia: 1% (1000 ml środka w 100 litrach wody). Zalecane stężenia: 1% (10 ml środka w 1 litrze wody). Zalecane ilości wody: 700 l/ha. Stosować w okresie bezlistnym przed rozpoczęciem wegetacji. 3.
ROŚLINY WARZYWNE a) POMIDOR (w gruncie). -bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka. Zalecana dawka: 2-2,5 l/ha. Zalecana dawka: 2-2,5 ml/10m.2 Zalecana ilość wody: 700 l/ha. Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m.2 Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości, 2-3 razy w sezonie, co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Etykieta środka Miedzian Extra 350 SC, załącznik do decyzji MRiRW b) POMIDOR (pod osłonami). -bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka. Zalecane stężenie: 0,3% (300 ml środka w 100 litrach wody). Zalecane stężenie: 0,3% (3 ml środka w 1 l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej: 120 l/1000 m2 . Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1,2 l/10 m2 . Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości, 2-3 razy w sezonie, co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. c) OGÓREK (w gruncie). -bakteryjna kanciasta plamistość. Ogranicza również występowanie mączniaka rzekomego dyniowatych w początkowej fazie wzrostu. Zalecana dawka: 2-2,5 l/ha. Zalecana dawka: 2-2,5 ml/10 m.2 Zalecana ilość wody: 700 l/ha. Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m.2 Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego, 2-3 razy w sezonie, co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. d) FASOLA -bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń. Zalecana dawka: 2-2,5 l/ha. Zalecana dawka: 2-2,5 ml/10 m.2 Zalecana ilość wody: 700 l/ha. Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m.2 Środek stosować zapobiegawczo wykonując 2-3 zabiegi w odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi. UWAGI: 1. Wyższe dawki środka stosować w przypadku większego zagrożenia chorobami lub przy dłuższych odstępach między zabiegami. 2. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. 3. W ogórku zabieg może powodować żółknięcie brzegów liści, które z czasem zanika.
III OKRES KARENCJI /okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji/ burak cukrowy, chmiel, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, pomidory, ogórki, fasola - 7 dni.
|