ziemniak: 2,5-3 kg/ha, burak cukrowy: 5 kg/ha, chmiel: stężenie 0,5%, jabłoń, grusza: 1,5 kg/ha, wiśnia: 3 kg/ha, wiśnia, czereśnia- 1,5-3 kg/ha, brzoskwinia: stężenie 1%,
ogórek (w gruncie): 2,5-3 kg/ha,
pomidor (w gruncie): 2,5-3 kg/ha, pomidor (pod osłonami): stężenie 0,3%, fasola: 3 kg/ha modrzew: stężenie 0,5-1%
Zastosowanie 1. ROŚLINY ROLNICZE
a) ziemniak zaraza ziemniaka Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha. Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie drobnokropliste. Środek stosować zapobiegawczo, po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem o działaniu systemicznym lub wgłębnym. Miedzian 50 WP stosować przemiennie z innymi fungicydami o działaniu kontaktowym. Przy dużym nasileniu choroby środek należy stosować z dodatkiem nawozu dolistnego w dawce 1 l/ha.
b) burak cukrowy chwościk Zalecana dawka: 5 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobą. Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
c) chmiel
mączniak rzekomy Zalecane stężenie: 0,5% (500 g środka w 100 l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej: - bezpośrednio po naprowadzeniu chmielu na przewodniki:[zasłonięte]600-10 l/ha - po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1[zasłonięte]500-20 l/ha - w czasie kwitnienia chmielu i zawiązywania szyszek: 2[zasłonięte]500-30 l/ha.
2. ROŚLINY SADOWNICZE Ze względu na możliwość spowodowania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów. Wykonać 1-2 zabiegi w sezonie. a) jabłoń, grusza
parch jabłoni, parch gruszy Zalecana dawka: 1,5 kg/ha. Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Środek stosować zapobiegawczo do pierwszych zabiegów zaraza ogniowa. Stosować w dawkach: w okresie kwitnienia: - jabłoń: 1,5 kg/ha - grusza: 1,5 kg/ha w okresie wzrostu owoców: - jabłoń: 0,75 kg/ha - grusza: 0,75 kg/ha. Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów.
b) wiśnia
brunatna zgnilizna drzew pestkowych Zalecana dawka: 3 kg/ha. Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Środek stosować na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia.
c) wiśnia, czereśnia rak bakteryjny drzew pestkowych Zalecana dawka: 1,5-3 kg/ha. Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha. Środek w dawce 3 kg/ha stosować okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych a w dawce 1,5 kg/ha w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
d) brzoskwinia
kędzierzawość liści brzoskwini Zalecane stężenia: 1% (1000 g środka w 100 litrach wody). Zalecane ilości wody: 700 l/ha. Ilość wody dostosować do wielkości drzew i ich koron. Środek stosować w okresie bezlistnym najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią.
3. ROŚLINY WARZYWNE a) ogórek (w gruncie) bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy dyniowatych Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha. Zalecana ilość wody: 700 l/ha. Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego lub bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka. Miedzian 50 WP przeciwko mączniakowi rzekomemu stosować w dawce 3 kg/ha. Wykonać 2-3 zabiegi w odstępach co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
b) pomidor (w gruncie) bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka Zalecana dawka: 2,5 – 3 kg/ha. Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach podwyższonego zagrożenia chorobami. Zalecana ilość wody 700 l/ha. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości
c) pomidor (pod osłonami) bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka Zalecane stężenie: 0,3% (300 g środka w 100 litrach wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej:1[zasłonięte]500-20 l/ha. W przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości
d) fasola bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń Zalecana dawka: 3 kg/ha. Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha. Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo wykonując 2-3 zabiegi w odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi.
4. SZKÓŁI LEŚNE a) modrzew opadzina modrzewia Zalecane stężenie: 0,5-1% ([zasłonięte]500-10 g środka w 100 l wody). Niższe stężenia środka stosować od maja do sierpnia. Zabiegi wykonywać co 2 tygodnie. Jesienią wykonać jeden zabieg stosując 1% zawiesinę wodną na bezlistne sadzonki i glebę z igliwiem. Środka nie stosować w deszczową i chłodną pogodę.
OKRES KARENCJI okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji modrzew – NIE DOTYCZY ziemniaki burak cukrowy, chmiel, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, pomidory (w gruncie i pod osłonami), ogórki (w gruncie), fasola - 7 DNI.
ZWALCZA najwięcej grzybów !!!
Karta Charakterystyki
SUPER CENA: 23,99 zł
MIEDZIAN - TO 1 KLASA!!!
Posiadamy większość dostępnych Środków Ochrony Roślin!!!
Kupuj u pewnego Sprzedawcy!!!
Nasz Magazyn:
Hurtownia "FARMER"
ul. Ogrodowa 41
42-350 Pińczyce
farmer_[zasłonięte]@interia.pl
Masz Pytania Dzwoń:
TEL: 609-[zasłonięte]-993
|