MIEDZIAN 50 WP jest środkiem grzybobójczym, w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych, warzywnych i leśnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
Stosowanie
1. ROŚLINY ROLNICZE
a) ziemniak
zaraza ziemniaka
Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie drobnokropliste.
Środek stosować zapobiegawczo, po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem o działaniu systemicznym lub wgłębnym. Miedzian 50 WP stosować przemiennie z innymi fungicydami o działaniu kontaktowym. Przy dużym nasileniu choroby środek należy stosować z dodatkiem nawozu dolistnego w dawce 1 l/ha.
b) burak cukrowy
chwościk
Zalecana dawka: 5 kg/ha.
Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobą.
Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
c) chmiel
mączniak rzekomy
Zalecane stężenie: 0,5% (500 g środka w 100 l wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
- bezpośrednio po naprowadzeniu chmielu na przewodniki:[zasłonięte]600-10 l/ha
- po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1[zasłonięte]500-20 l/ha
- w czasie kwitnienia chmielu i zawiązywania szyszek: 2[zasłonięte]500-30 l/ha.
2. ROŚLINY SADOWNICZE
Ze względu na możliwość spowodowania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów. Wykonać 1-2 zabiegi w sezonie.
a) jabłoń, grusza
parch jabłoni, parch gruszy
Zalecana dawka: 1,5 kg/ha.
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować zapobiegawczo do pierwszych zabiegów
zaraza ogniowa.
Stosować w dawkach:
w okresie kwitnienia:
- jabłoń: 1,5 kg/ha
- grusza: 1,5 kg/ha
w okresie wzrostu owoców:
- jabłoń: 0,75 kg/ha
- grusza: 0,75 kg/ha.
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha.
Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów.
b) wiśnia
brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Zalecana dawka: 3 kg/ha.
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia.
c) wiśnia, czereśnia
rak bakteryjny drzew pestkowych
Zalecana dawka: 1,5-3 kg/ha.
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha.
Środek w dawce 3 kg/ha stosować okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych a w dawce 1,5 kg/ha w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
d) brzoskwinia
kędzierzawość liści brzoskwini
Zalecane stężenia: 1% (1000 g środka w 100 litrach wody).
Zalecane ilości wody: 700 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości drzew i ich koron.
Środek stosować w okresie bezlistnym najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią.
3. ROŚLINY WARZYWNE
a) ogórek (w gruncie)
bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy dyniowatych
Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego lub bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka.
Miedzian 50 WP przeciwko mączniakowi rzekomemu stosować w dawce 3 kg/ha. Wykonać 2-3 zabiegi w odstępach co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
b) pomidor (w gruncie)
bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka
Zalecana dawka: 2,5 – 3 kg/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach podwyższonego zagrożenia chorobami.
Zalecana ilość wody 700 l/ha.
Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości
c) pomidor (pod osłonami)
bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka
Zalecane stężenie: 0,3% (300 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:1[zasłonięte]500-20 l/ha.
W przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości
d) fasola
bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń
Zalecana dawka: 3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo wykonując 2-3 zabiegi w
odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi.
4. SZKÓŁI LEŚNE
a) modrzew
opadzina modrzewia
Zalecane stężenie: 0,5-1% ([zasłonięte]500-10 g środka w 100 l wody).
Niższe stężenia środka stosować od maja do sierpnia. Zabiegi wykonywać co 2 tygodnie.
Jesienią wykonać jeden zabieg stosując 1% zawiesinę wodną na bezlistne sadzonki i glebę
z igliwiem. Środka nie stosować w deszczową i chłodną pogodę.
OKRES KARENCJI
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji modrzew – NIE DOTYCZY
ziemniaki burak cukrowy, chmiel, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, pomidory (w gruncie i pod osłonami), ogórki (w gruncie), fasola - 7 DNI.
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ
okres zapobiegający zatruciu: 1 GODZINA
OKRES PREWENCJI DLA LUDZI I ZWIERZAT
okres zapobiegający zatruciu
NIE DOTYCZY
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość. Odważoną ilość środka wymieszać w osobnym naczyniu z małą ilością wody, następnie wlać przez sito do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem) i uzupełnić wodą do potrzebnej ilości. Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza nie wyposażonego w mieszadło hydrauliczne ciecz mechanicznie wymieszać. Opróżnione opakowanie przepłukać trzykrotnie wodą a popłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową. Po pracy aparaturę dokładnie umyć.