Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
MIECZ SAMURAJA - Herbata Czarna aromatyzowana
SKŁAD: herbata czarna, czarny pieprz, kardamon, imbir, goździki, aromat.
Smak: Rozgrzewająca mieszanka przypraw
Filiżanka tej herbaty rozgrzeje i pobudzi zaziębione ciało.
Waga: 50g Cena: 4,05zł
KARDAMON - to przyprawa będąca jedną z najstarszych i z najdroższych
przypraw świata. Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych. Kardamon w
stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach. Roślinę tę spotkać można w
Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji. Owoce kardamonu pachną bardzo
przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa,
kamfory, pieprzu oraz cytrusów.
Kardamon ma słodkawy, piekący smak. Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku.
Wzbogaca smak kawy czy herbaty. Kardamon charakteryzuje się
uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich.
CYNAMON - korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, ma działanie
antyseptyczne i grzybobójcze. Proszek cynamonu jest jednym z najlepszych
źródeł tanin.
IMBIR - intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę
drzewną nutką to zasługa zingiberolu - składnika oleju eterycznego.
Natomiast substancje żywicowe m.in. zinferon, odpowiada za palący lekko
gorzki smak. Dzięki nim imbir m.in.:
- ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia,
- łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii,
- leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających,
- leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości,
- dba o jamę ustną ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu,
- zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu,
GOŹDZIKI - należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, mają
przede wszystkim lecznicze właściwości – olejek lotny z goździków
uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Goździk ma
antywirusowe i antybakteryjne właściwości. Może być stosowany przy
przeziębieniach, kaszlu, a nawet „sezonowej” grypie.
Goździki są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K. Również kwasów
Omega-3 jest w goździkach pod dostatkiem, a także wielu fitoskładników,
które wzmacniają układ odpornościowy.
Herbata czarna to najbardziej popularna herbata w Polsce. Pochodzi z tych
samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaje procesowi pełnej
fermentacji. Legenda mówi, że czarna herbata powstała przez przypadek, w
czasie transportu herbaty zielonej z Chin do Anglii, uległa ona zamoknięciu,
co spowodowało jej fermentację i zabarwienie listków na brązowo.
Herbatę czarną otrzymujemy w wyniku następujących procesów: więdnięcia,
zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia, na końcu sortowania liści. Herbaty
czarne produkowane są na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich.
Zaparzanie:
Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp.
95°C , parzymy przez 3-4 min.
Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy.
„Nie istnieje żaden na tyle poważny problem,
którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty.”
|