Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MIECZ SAMURAJA - Herbata czarna AROMATYZOWANA 50g

06-02-2015, 17:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5.40 zł     
Użytkownik aromar5
numer aukcji: 4971565691
Miejscowość przeworsk
Wyświetleń: 5   
Koniec: 06-02-2015, 17:12
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Strona O Mnie  Komentarze  Zobacz Nasze Aukcje  Zadaj Pytanie Dodaj Do Ulubionych

Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:

F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl

strona www: www.aromar.pl

Sklep Czynny:

Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00

Sobota od 9:00 do 14:00

Regulamin, Płatności, Dostawa:

Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie

"O Mnie"

MIECZ SAMURAJA- Herbata Czarna aromatyzowana

SKŁAD: herbata czarna, czarny pieprz, kardamon, imbir, goździki, aromat.


Smak: Rozgrzewająca mieszanka przypraw

Filiżanka tej herbaty rozgrzeje i pobudzi zaziębione ciało.

Waga: 50g Cena: 5,40zł

KARDAMON - to przyprawa będąca jedną z najstarszych i z najdroższych przypraw świata. Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych. Kardamon w stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach. Roślinę tę spotkać można w Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji. Owoce kardamonu pachną bardzo przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa, kamfory, pieprzu oraz cytrusów. Kardamon ma słodkawy, piekący smak. Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku. Wzbogaca smak kawy czy herbaty. Kardamon charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich. Natomiast olejek kardamonowy służy do produkcji perfum. Już w starożytnym Egipcie dodawano go do perfum.

Kardamon działa leczniczo. Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu. Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego. Kardamon ma właściwości antyseptyczne. Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech. Arabowie przypisali kardamonowi miano afrodyzjaku, a starożytni Indianie uznają go jako lek na otyłość.

CYNAMON - korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, ma działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin.


IMBIR - intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutką to zasługa zingiberolu - składnika oleju eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. zinferon, odpowiada za palący lekko gorzki smak. Dzięki nim imbir m.in.:

  • ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia,
  • łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii,
  • leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających,
  • leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości,
  • dba o jamę ustną ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło
  • zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu,
  • polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. W Azji, używa się go jako afrodyzjak.

 GOŹDZIKI - należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości,mają przede wszystkim lecznicze właściwości – olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Goździk ma antywirusowe i antybakteryjne właściwości. Może być stosowany przy przeziębieniach, kaszlu, a nawet „sezonowej” grypie. Goździki mają właściwości „odświeżania oddechu” , tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość.

Olejki lotne zawarte w goździku, wyczyszczą organizm i przewód pokarmowy z wszelkich „zgnilizn” oraz wielu szkodliwych bakterii – dlatego mówi się, że działa antynowotworowo. Ponieważ eugenol zawarty w goździkach jest silnym antyoksydantem, już po miesiącu stosowania zauważycie zdrowszą skórę, czystszą jaśniejszą cerę, zdrowsze włosy i skórę głowy oraz jaśniejszy umysł.

Goździki są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K. Również kwasów Omega-3 jest w goździkach pod dostatkiem, a także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy.

Herbata czarna to najbardziej popularna herbata w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaje procesowi pełnej fermentacji. Legenda mówi, że czarna herbata powstała przez przypadek, w czasie transportu herbaty zielonej z Chin do Anglii, uległa ona zamoknięciu, co spowodowało jej fermentację i zabarwienie listków na brązowo.

Herbatę czarną otrzymujemy w wyniku następujących procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia, na końcu sortowania liści. Herbaty czarne produkowane są na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich.

Zaparzanie:

Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp. 95°C , parzymy przez 3-4 min.

Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy.

„Nie istnieje żaden na tyle poważny problem,

którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty.”