Roślina jednoroczna wys. ok. 60 cm, silnie rozgałęziająca się o pokładających się pędach. Owoc miechunki znajduje się w skórzastej osłonce, ma żółtozieloną barwę, kształtem zbliżony jest do owoców pomidora. Waży 30-40 g, jest jędrny, soczysty i ma specyficzny słodko-kwaskowy smak. Doskonale nadaje się na przetwory.
Wysiew: IV
Zbiór: IX
Data ważności nasion: 02/2016r
Ilość nasion w opakowaniu: 0,5g
Naturalne źródło kwercetyny dla alergików. Jest to dosyć niespotykane warzywo, które bardzo trudno znaleźć na półce w supermarkecie czy na targu. Warto się jednak postarać i poszukać, ponieważ miechunka może okazać się wspaniałym uzupełnieniem diety dla osób cierpiących na alergię.
Miechunka pomidorowa jest rośliną jednoroczną z rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor. Tę roślinę najbardziej przypomina i podobnie się je uprawia. Owoce to żółte dwukomorowe jagody wypełnione znaczną ilością drobnych pestek. Są soczyste, ale na surowo niezbyt smaczne, dosyć duże, bo ważą średnio 50-75g. Ich skórka pokryta jest warstewką wosku. Dojrzałe opadają na ziemię. Miechunka owocuje regularnie i obficie – największe zbiory rozpoczynają się od połowy sierpnia i przy sprzyjającej pogodzie trwają do października. Z jednego krzaka można uzyskać nawet około 2kg owocu.
Owoce miechunki pomidorowej uznawane są w Meksyku za bardzo wartościowe warzywo. Są niezastąpionym składnikiem tradycyjnego sosu do tortilli – peperonaty. Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się je do przyrządzania smacznych, oryginalnych przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów. Takich egzotycznych rarytasów w spiżarni nie powstydzi się żadna gospodyni. Miechunkę można z powodzeniem zaserwować również na obiad w postaci duszonej czy gotowanej.
Pod względem wartości odżywczej miechunka nie wyróżnia się specjalnie na tle naszych rodzimych warzyw i owoców. Kryje w sobie jednak pewien skarb – kwercetynę, która jest tym dla miechunki, czym dla pomidora likopen. Kwercetyna jest to żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Z pewnością wielu alergików spotkało się z tym związkiem chemicznym, ponieważ wchodzi w skład popularnych musujących tabletek Calcium. Kwercetyna wykazuje bowiem silne działanie antyhistaminowe, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych. Jako silny przeciwutleniacz jest świetnym wymiataczem wolnych rodników. Wpływa też korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu, pomaga zwalczyć zmęczenie i łagodzi skutki stresu. W połączeniu z witaminą C, której w miechunce nie brakuje (7,1-15,7mg/100g), kwercetyna spowalnia procesy starzenia się organizmu. W większej ilości ta cenna witamina, w dodatku wraz z probiotycznymi pałeczkami kwasu mlekowego, znajduje się w aromatycznych kiszonkach. I to w tej postaci najlepiej spożywać miechunkę. Poza kwercetyną i witaminą C owoce zawierają dość dużo kwasów organicznych i pektyn. W minimalnej ilości występują w nich saponiny, związki chemiczne należące do glikozydów, które również mają działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Wzmagają trawienie tłuszczy i regulują poziom cholesterolu
Pod względem wartości odżywczej miechunka nie wyróżnia się specjalnie na tle naszych rodzimych warzyw i owoców. Kryje w sobie jednak pewien skarb – kwercetynę, która jest tym dla miechunki, czym dla pomidora likopen. Kwercetyna jest to żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Z pewnością wielu alergików spotkało się z tym związkiem chemicznym, ponieważ wchodzi w skład popularnych musujących tabletek Calcium. Kwercetyna wykazuje bowiem silne działanie antyhistaminowe, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych. Jako silny przeciwutleniacz jest świetnym wymiataczem wolnych rodników. Wpływa też korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu, pomaga zwalczyć zmęczenie i łagodzi skutki stresu. W połączeniu z witaminą C, której w miechunce nie brakuje (7,1-15,7mg/100g), kwercetyna spowalnia procesy starzenia się organizmu. W większej ilości ta cenna witamina, w dodatku wraz z probiotycznymi pałeczkami kwasu mlekowego, znajduje się w aromatycznych kiszonkach. I to w tej postaci najlepiej spożywać miechunkę. Poza kwercetyną i witaminą C owoce zawierają dość dużo kwasów organicznych i pektyn. W minimalnej ilości występują w nich saponiny, związki chemiczne należące do glikozydów, które również mają działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Wzmagają trawienie tłuszczy i regulują poziom cholesterolu