Jednoroczna, a ciepłym klimacie wieloletnia roślina owocowa.
Należy do rodziny psiankowatych, rodzima dla górskich,
tropikalnych obszarów Ameryki Południowej (Wenezuela,
Boliwia, Kolumbia, Ekwador i Peru), osiąga wysokość 1-2 m.
W końcu 18 wieku została sprowadzona do Anglii dla swoich
ozdobnych i jadalnych owoców.
Obecnie uprawiana komercyjnie w Ameryce Południowej,
Republice Południowej Afryki, Gabonie, Egipcie, Francji,
północno-wschodnich Chinach i Indiach.
Ma duże, sercowate, aksamitne liście i dzwonkowate żółte
kwiaty, które są zapylane przez owady lub wiatr.
Owoce to pomarańczowe, okrągłe, słodkie jagody o średnicy
1,25 - 2 cm, każda jagoda znajduje się w papierowej otoczce.
Nie należy spożywać niedojrzałych owoców,
gdyż zawierają solaninę. Owoce zbiera się pod koniec
sierpnia lub września.
Owoce są bardzo delikatne, dlatego też trzeba zbierać je
ręcznie, co powoduje że ich cena jest wysoka.
Jeśli owoc pozostawi się wewnątrz łuski, jego trwałość
w temperaturze pokojowej wynosi około 30-45 dni.
Ze względu na wygląd owoce są popularne w restauracjach
jako egzotyczna dekoracja do deserów.
Są bogate w witaminę C, B1, A, przeciwutleniacze,
karotenoidy, fitosterole, żelazo, fosfor.
Ich smak przypomina słodkie pomidory z nutą
ananasa i wanilii.
Owoce są idealne do ciast i dżemów, można je jeść na surowo,
w sałatce owocowej, suszyć, przyrządzać z nich koktajle,
budynie lub inne desery.W Republice Południowej Afryki
gdzie są komercyjnie uprawiane, owoce w puszkach i dżem
z nich jest powszechnie dostępny w handlu.
Suszone obecnie sprzedawane są we Francji pod nazwą
"Jagoda Inków".
Owoce wzmacniają nerw wzrokowy i łagodzą ból gardła.
Są polecane dla osób z cukrzycą wszystkich rodzajów,
wspomagają leczenie pacjentów z prostatą, oczyszczają
krew, mają właściwości moczopędne.
Używane jako naturalny środek uspokajający, ze względu
na zawartość flawonoidów. Mają zastosowanie terapeutyczne,
eksperci twierdzą, że pomagają oczyścić krew, tonizują nerw
wzrokowy i łagodzą infekcje jamy ustnej i gardła.
Według badań pomagają zapobiegać rakowi jelit, żołądka
i jelita grubego.
Badania naukowe owoców wykazały w nich zawartość
polifenoli i karotenoidów, które mają działanie przeciwzapalne
i antyoksydacyjne. Surowy ekstrakt z owoców działa
przeciwzapalnie i przeciwko rakowi atakującemu wątrobę.
W badaniach in vitro wykazały możliwe działanie
przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i właściwości
obniżające wysokie ciśnienie krwi. Melatonina znaleziona
w roślinie może przyczynić się do zapobiegania lub leczenia
chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym chorób
neurodegeneracyjnych, które często występują w czasie starzenia.
W Kolumbii, wywar z liści jest podawany jako diuretyk i lek
przeciwastmatyczny. W Afryce, liście są tradycyjnie
wykorzystywane na maść do leczenia ran.
W medycynie ludowej używana w leczeniu raka,
białaczki, malarii, astmy, zapalenia wątroby, zapalenia skóry
i reumatyzmu. Żadne z tych zastosowań nie zostało jeszcze
potwierdzone w badaniach klinicznych.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy 15 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U długowieczność antyoksydant przeciwnowotworowe przeciwzapalne regenerujące uspokajające witaminy wzmacniające u krwionośny astma cukrzyca prob. skórne starzenie się stres jednoroczna wieloletnia ogrodowa ozdobna w donicy na balkon egzotyczne roślina zielna owoce indianie indie majowie zone 10 zone 11