Artemiss jest całkowicie naturalnym środkiem leczniczym, skutecznym w zwalczaniu następujących dolegliwości i objawów chorobowych: Stany zapalne o podłożu bakteryjnym, wytrzeszcz oczu, Saprolegnioza, wrzody i wybroczyny, zmętnienie skóry, wrzody otworu gębowego, martwica płetw, nastroszenie łusek.
Artemiss jest unikalnym ziołowym środkiem poprawiającym odporność ryb, leczącym choroby o podłożu bateryjnym i infekcje grzybicze. Wzmacnia system immunologiczny, bez ryzyka nabycia oporności przez szczepy bakteryjne, jak to ma miejsce w przypadku stosowania antybiotyków. Ułatwia usuwanie mikroorganizmów chorobotwórczych z zakażonego miejsca, przez co – pozbawione żywiciela – szybko giną. Przyspiesza procesy regeneracji zniszczonych tkanek.
Środki ostrożności: Podczas kuracji nie stosować innych leków. Nie stosować razem z produktami glonobójczymi i zawierającymi miedź. W razie dostania się preparatu do oczu przemyć je dużą ilością zimnej wody. Przechowywać z dala od dzieci. Produkt nadaje się wyłącznie do użytku akwarystycznego, nie należy stosować go do leczenia ryb przeznaczonych do spożycia.
Sposób użycia: Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Usunąć węgiel, zeolit, Purigen, Chemipure, wyłączyć lampę UV. Dodatkowo w akwariach słonowodnych wyłączyć odpieniacz i ozonator. Nie ma konieczności odłączania filtracji biologicznej. Artemiss jest najskuteczniejszy, gdy zastosuje się go natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych niepokojących objawów.
Dawkowanie: Stosować 1 ml produktu na każde 20 litrów wody w akwarium, codziennie przez 10 dni lub 1 łyżeczkę od herbaty (5 ml) na każde 95 litrów wody przez taki sam czas. Przy wprowadzaniu nowych ryb do zbiornika można w celu zmniejszenia stresu i podwyższenia odporności profilaktycznie zastosować na zmianę preparaty Artemiss i Herbtana w standardowych dawkach, co 12 godzin przez 2 doby. Preparat jest całkowicie bezpieczny dla ryb i innych zwierząt wodnych. Znakomicie sprawdza się przy aklimatyzowaniu ich w nowym środowisku. Przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, 2 lata trwałości. Nie zamrażać!