DATA PRODUKCJI: 2 połowa 2011 ROK
Michelin Energy Saver
Zalety
Trwałość pod względem przejechanych ponad normę kilometrów (badanie TNS Sofres 2008, wykonane na 6 głównych rynkach europejskich). :
Dzięki MICHELIN Energy Saver, skorzystasz z już znanej większej trwałości opon Michelin. Im więcej trwałych opon, to o tyle mniej opon do recyklingu!
Zawsze większe bezpieczeństwo:
Dla Michelin, Twoje bezpieczeństwo jest zawsze priorytetem. Na mokrej nawierzchni, droga hamowania jest aż o 3 m krótsza ( w porównaniu ze swoją poprzedniczką.).
20 % całkowitego zużycia paliwa jest związana z oponami.
W celu zmniejszenia zużycia paliwa, należy zredukować wpływ sił oporu podczas jazdy, a więc zmniejszyć opór toczenia się opon.
Opony odgrywają ważną rolę w ochronie środowiska.
Opona, wpływając na zmniejszenie zużycia paliwa, redukuje emisję CO2, gazu o efekcie cieplarnianym.
Właściwiści
Zawsze mniejsze zużycie paliwa i większe bezpieczeństwo na mokrej nawierzchni dzięki 100% krzemionkowej mieszance nowej generacji.
Od 1992 roku, Michelin lansuje swoją pierwszą generację opon zapewniających niskie zużycie paliwa, zwaną "opony zielone", dzięki częściowemu zastąpieniu sadzy krzemionką.
Nowa generacja krzemionki stosowanej w MICHELIN Energy Saver zastąpiła niemal całkowicie sadzę w wiązaniach molekularnych.
Większe bezpieczeństwo na mokrej nawierzchni utrzymane kilometr po kilometrze dzięki Durable Security Compound (DSC).
Durable Security Compound, nowy komponent gumy bieżnika nie zawiera olejów wysoko aromatycznych (zgodnie z dyrektywą europejską stosowalną w styczniu 2010).
Poprawia hamowanie na mokrej nawierzchni nie tylko w nowej oponie, ale także w oponie będącej w eksploatacji.
Aby zapewnić skuteczność hamowania, Durable Security Compound stabilizuje właściwości gumy bieżnika przez cały czas użytkowania opony (Brevet Michelin).
Trwałość pod względem przejechanych ponad normę kilometrów dzięki Wyłącznemu procesowi transformacji Michelin.
Wyłączny proces Michelin pozwala na jednoczesne połączenie wszystkich komponentów bieżnika, doskonałe zachowanie jednorodności mieszanki i interakcji molekularnych różnych składników.
Parametry gumy bieżnika zależą bardzo od jakości połączeń cząsteczkowych 14 składników, które ją tworzą (elastomery, siarka, antyutleniacz, krzemionka...)
.
|