MIĘTA SILVER-SREBNA
o wyjątkowych srebrzysto zielonych lekko mechatych liściach
Zdjęcia zrobione 22.04 i przedstawiają faktyczny wygląd i wielkość ziół wystawionych do sprzedaży.
dorodne i świetnie ukorzenione sadzonki
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
Na półkach sklepowych roi się od suszonych przypraw. Tymianek, majeranek, papryka, czosnek, bazylia, oregano, przyprawa do bigosu, do grilla, do ziemniaków i wiele innych. Jednak aromat tych suszonych nigdy w pełni nie odzwierciedli zapachu i smaku świeżych ziół.
Dla rejonów Europy i Azji rodzime są różne gatunki mięty, a niektóre z nich są wykorzystywane od tysiącleci. Wszystkie gatunki występujące w tropikalnej Azji są pochodnymi mięty polnej, która jednak nie jest botanicznie blisko spokrewniona z europejską miętą pieprzową. Pomimo to, ma ona bardzo podobną wartość kulinarną. Mięta występująca w zachodniej i środkowej Azji może być bardziej porównywalna z miętą długolistną czy miętą wonną , niż z miętą pieprzową.
Część użytkowa rośliny
Liście.
Właściwości sensoryczne
Charakterystyczny czysty i orzeźwiający zapach, osty i piekący smak.
Ta mięta często krzyżuje się z pokrewnymi gatunkami. Roślina w pełni mrozoodporna. Może być stosowana w ogrodach naturalistycznych, założeniach typu „dzika łąka”, na rabatach z ziołami, na ubogiej glebie i słonecznym stanowisku. Tak jak inne mięty bywa ekspansywna i należy ograniczać rozrost jej rozłogów.
Liście dodane do herbaty, kawy, czy gorącej czekolady stanowią
wspaniałe uzupełnienie smaku. Mogą być także dodatkiem
do mięs, sosów, sałatek i deserów. Herbata z liści mięty czekoladowej orzeźwia w upalne dni.
Sadzimy ją w ogródkach ziołowych, nasadzeniach naturalistycznych lub do pojemników. Łatwa w uprawie, rośnie dobrze w każdej glebie. Jest w pełni mrozoodporna i nie wymaga okrywania na zimę.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to
prawdziwysmak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną.
Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:
sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środykupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11złkupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł.kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł.Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz:zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21zł.powyżej 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł. info:
[zasłonięte]@onet.eu tel.661[zasłonięte]408