MIĘTA PIEPRZOWA
Mentha piperita
.
0,1 g
Mięta dobra na wszystko !!!
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, wspomniana w mitologii greckiej i w Nowym Testamencie.
W zamierzchłych czasach uważano, że pobudza mózg do myślenia i dlatego
uczniowie rzymskich filozofów uwieńczyli nią skronie.
Hipokrates, Paracelsus i Avicenna doceniali ją jako lek na pryszcze, ropnie,
bóle głowy, mdłości i wymioty, a także stosowali przy żółtaczce.
Mięta ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze
i przeciwpasożytnicze. Napar mięty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie, głównie przy dolegliwościach żołądkowych, także przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni. Napar przygotowuje się z łyżki mięty na szklankę wrzątku
i pije się po 1/2 szklanki 2-4 razy dziennie. W tych samych schorzeniach
można stosować krople miętowe, po 15 kropli w wodzie lub na cukrze.
.
.
Zewnętrznie mięty używa się w nieżycie gardła i jamy ustnej do płukania, w formie inhalacji z olejku przy nieżytach nosa, a w postaci kompresów przy migrenie.
Świeże i suszone liście mięty mogą stanowić przyprawę do sałat, ryb,
farszów mięsnych. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów,
a także do deserów i napojów.
Liście wrzucone do mleka zapobiegają jego warzeniu się.