Mięta pieprzowa, liść (Folium Menthae Piperitae) - suszona 1kg
Mięta pieprzowa jest roślina uprawną , którą wyhodowano
w Anglii w XVII wieku. Mięta pieprzowa jest mieszanką dziko rosnącej mięty nadwodnej i także dzikiej mięty zielonej.
Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina z rodziny wargowych.
Uprawia się najczęściej dwie odmiany mięty pieprzowej :
- mięta o łodygach i nerwach czerwonofioletowych
- mięta o łodygach i nerwach jasnych.
Mięta pieprzowa wydziela bardzo intensywny zapach
Mięta pieprzowa zawiera olejek eteryczny w ilości do 3,5 procent. w skład olejku eterycznego wchodzą :
- mentol i menton
- cyneol
- mentofuran
- tymol
- karwakrol
- seskwiterpeny
Olejek ten charakteryzuje się chłodzącym i silnym smakiem oraz przyjemnym aromatem.
Zastosowanie mięty pieprzowej :
W medycynie mięta stosowana jest jako środek przeciwbólowy w infekcjach jamy ustnej do płukania.
Mentol ,który otrzymuje się z olejku eterycznego mięty pieprzowej stosuje się jako środek do dezynfekcji i przeciwko wszelkiego rodzaju zapaleniom.
Liście mięty pieprzowej wykorzystuje się w produkcji leków polepszających trawienie , przeciw nudnością , skurczom jelit. Mięta ma działanie żółciopędne.
Wypicie naparu z mięty przynosi ulgę przy bólach żołądka.
Mięte pieprzową wykorzystuje tez przemysł spożywczy m.in. do aromatyzacji napojów , wyrobów cukierniczych czy też wódek.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.