Roślina wieloletnia. Do Polski mięta została przywieziona z Anglii.Surowcem przyprawowym jest ziele mięty i liści.Odznacza się silnym mentolowym zapachem,piekącym a zarazem chłodzącym smakiem.Miętę dodaje się do zup,sałatek,potraw mięsnych i warzywnych,olejku mentolowego używa się również w przemyśle cukierniczym,kosmetycznym i spirytusowym.Zioło to jest składnikiem wielu mieszanek i preparatów ziołowych,wykazuje działanie przeciwbólowe,antyseptyczne,bakteriobójcze.Wymagania:mięta jest rośliną klimatu umiarkowanego,podczas ostrych zim może wymarzać.Zalecane jest stanowisko słoneczne,osłonięte od wiatru.Mięta ma duże wymagania glebowe,najlepiej udaje się na glebach żyznych o dużej zawartości próchnicy,przepuszczalnych.Zioło to uprawia się z rozsady. Ziele i liście zbiera się na początku kwitnienia.
Liczba nasion: 14[zasłonięte]-14300 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 30x30 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VII
Gramatura: 0,01g (około 200nasion)