Charakterystyka:
Mięta NANA, w odróżnieniu od mięty pieprzowej, ma łagodny, lekko słodki, przyjemny, aczkolwiek równie miętowy smak. Jej szerokie zastosowanie czyni ją produktem uniwersalnym (zarówno do potraw, jak i herbat).
Właściwości:
- Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego
- Pobudzają wytwarzanie żółci
- Usprawniają pracę jelit
- Jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
- Działa przeciwbakteryjnie i nieznacznie uspokajająco
- Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
- Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.
Zastosowanie:
- W kuchni do potraw z białych mięs (drobiu), wieprzowiny, baraniny, warzyw oraz pomidorów i ryb, sosów, lasagne, makaronów, sałatek do potraw z grilla - skruszyć w dłoniach liście dodając do potrawy.
- Dodatek do herbaty - polecam do każdego typu herbaty, a szczególnie wraz z herbatą zieloną i białą lub do kompotów ze świeżych owoców (np. truskawek, wiśni) - dodajemy jako składnik całe listki.
- Napar: zaparzamy 1 łyżkę suszu ok. 5-8min wodą wrzącą.
- Polecamy również do drinków - mojito będzie bardziej aromatyczny niż przy użyciu świeżej mięty!
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki suszu zalać wrzątkiem (200ml), parzyć 5-8 minut.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Dołączony klips umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie. W naszej ofercie znajdziesz także kolorowe torebki, które możesz zakupić, gdy zależy Ci na ozdobnej formie opakowania (np. na prezent).
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soji, selera, sezamu, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.