Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
HERBATA ZIELONA MIĘTOWA
MIĘTA "MAROKO"
Skład: herbata zielona, mięta, aromat.
Smak: orzeźwiająco miętowy.
Mięta "Maroko" pachnie tak mocno, że wyczujecie ją z odległości kilkuset metrów.
Waga: 50g Cena: 4,05zł
Zielona herbata z miętą to marokański napój narodowy. Na tą powszechnie
dostępną herbatkę natkniemy się na każdym targowisku zwanym sukiem w
każdym sklepie, gdzie gościnni Marokańczycy przygotują i uraczą nas swoim
narodowym napojem. Napojem, który sprawdza się w gorące dni, gdyż
doskonale gasi pragnienie.
Marokańskie picie herbaty to rytuał spędzania czasu w gronie przyjaciół.Jest
to stały element spotkań i wielogodzinnych rozmów Marokańczyków.
Mięta kryje w sobie wiele tajemnic. Jest świetnym rozwiązaniem na wzdęcia,
zaparcia, bóle brzucha i zaburzenia trawienne. Działa łagodząco na bolące
gardło, które zazwyczaj jest pierwszą oznaką nadciągającego przeziębienia.
W okresie wysokich temperatur wiele osób cierpi z powodu szybko pocących
się stóp i niestety ich przykrego zapachu. Świetnym sposobem jest moczenie
nóg w wodzie z miętą – stopy się orzeźwią, ochłodzą, a nieprzyjemna woń
zniknie.
Mięta jest bardzo popularną i łatwą w uprawie rośliną, która może mieć zbawienny wpływ na Twój organizm. Liście mięty zielonej zawierają: białka i węglowodany. Oprócz tego roślina jest bogata w następujące minerały: wapno, fosfor, żelazo, magnez.
Mięta zielona to również bogate źródło witaminy A oraz witaminy B3. Jeżeli chodzi o moc i skuteczność działania zioła, to nie ma różnicy pomiędzy miętą suszoną, a świeżą.
Mięta ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne Twojego organizmu, co jest bardzo istotne jeżeli chcesz dbać o odpowiednią sylwetkę.
Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
"Jesteś tym, co jesz", ale przede wszystkim tym, co pijesz - nasze ciało
składa się przecież głównie z wody.
Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od
ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej
medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację,
polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet
antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie
gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.
Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej,
w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście
są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować
zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona
procesu utleniania. Chociaż zielona herbata pochodzi z Chin, to jest
połączona z wieloma kulturami w całej Azji, a obecnie popularna na całym
świecie. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin.
Zielona herbata jest na pewno atrakcyjnym napojem na każdą porę
roku, bo można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu , a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija; napar z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
PRZECIWWSKAZANIA
- Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
ZAPARZANIE
Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub
przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12
minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty
na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l
wody).
"Chwila jest jak herbata – może być czarna, czerwona, zielona, biała, czy owocowa, a każda ma inny smak, kolor, charakter, właściwości."
|