MIĘTA GREJPFRUTOWA
dorodne, duże i świetnie ukorzenione zioła
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
Na półkach sklepowych roi się od suszonych przypraw. Tymianek, majeranek, papryka, czosnek, bazylia, oregano, przyprawa do bigosu, do grilla, do ziemniaków i wiele innych. Jednak aromat tych suszonych nigdy w pełni nie odzwierciedli zapachu i smaku świeżych ziół.
Ciemnozielone, karbowane, ząbkowane liście tej mięty o wspaniałym zapachu grejpfrutowym stanowią świetny składnik orzeźwiających drinków, napojów chłodzących, a także herbat. Doskonale uzupełniają smak sałatek owocowych, sorbetów i lodów. Można również stosować ją do dań mięsnych, szczególnie drobiu, a także potraw rybnych. Posiada właściwości lecznicze, wspomaga trawienie, pomaga przy schorzeniach wątroby. Mięta grejpfrutowa bardzo szybko rozrasta się tworząc zwarte kępy. Dorasta do 60 cm wysokości. Wieloletnia. W pełni mrozoodporna.
Może być wykorzystywana w różny sposób w domu i ogrodzie. Nie trzeba mieć nawet ogrodu, aby ją uprawiać.Wystarczy balkon lub wewnętrzny, słoneczny parapet.
To zioło o bujnym aromacie jest bardzo łatwe w uprawie. Doskonale znosi przycinanie i obrywanie listków. Najwięcej aromatu mają najmłodsze listki, które można wykorzystywać jako dodatek do herbat, drinków, lemoniad i likierów, a także słodkich potraw oraz wszelkich ziołowych mikstur leczących układ pokarmowy lub takich, które mają skutek uspokająjcy i odkażający. Liście mięty mogą być stosowane również w potrawach pikantnych np. azjatyckich. Świeże aromatyczne liście o subtelnym smaku mogą stanowić ozdobę potraw, a zmielone świetnie nadają się do różnego rodzaju sosów. W ciągu lata możemy część liści ususzyć lub zamrozić.
Sadząc miętę do ogrodu musimy zapewnić jej średnio żyzną, wilgotną glebę w miejscu słonecznym lub lekko zacienionym. Pod koniec sezonu trzeba przyciąć roślinę przy ziemi i grubo obsypać suchymi liśćmi i igliwiem, aby okryć korzenie i zabezpieczyć w ten sposób przed mrozem. A w przyszłym sezonie znów będzie można cieszyć się pełnią aromatu i zapachu.
Działa korzystnie na system trawienny, pomaga przy migrenie, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów, działa korzystnie przy zaburzeniach i schorzeniach wątroby.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to
prawdziwy smak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną.
Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:
sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środy kupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11zł kupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł. kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł. Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz: zamawiając 1- 50 sadzonek zapłacisz 21zł. info:
[zasłonięte]@onet.eu tel.661[zasłonięte]408