Smak i zdrowie!
Własna, zawsze świeżo zerwana!
Czy znają Państwo niepowtarzalny smak i piękny aromat ziół? Na pewno tak, przecież prawie wszystkie suszone zioła można kupić w sklepie. Jednakże nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżych, własnoręcznie zerwanych ziół. Najlepiej zrywać je tuż przed dodaniem do potrawy i nie przejmować się tym, że nasza roślinka straci swój urok. Zrywanie listków lub obcinanie wierzchołków ma dobroczynny wpływ na rozkrzewienie naszej rośliny.
Domowy ogródek ziołowy nie tylko dostarczy świeżych listków, ale będzie także zieloną ozdobą balkonu czy parapetu okiennego. Uprawa ziół nie jest trudna – poradzi sobie z nią każdy, kto zajmuje się w domu ozdobnymi roślinami doniczkowymi.
Mięta to wieloletnia, wiecznie zielona, mrozoodporna roślina z rodziny jasnotowatych. Jest rośliną bardzo rozpowszechnioną w całej Europie oraz Ameryce Północnej, w strefie umiarkowanej. Jest rośliną łatwą w uprawie.
Mięta czekoladowa jest gęsto ulistnioną byliną, osiągającą wysokość do 60 cm. Jej liście mają barwę ciemnozieloną, lekko brązową, są ogonkowe, ostro zakończone o kształcie jajowatym. Roślina ma niespotykany, czekoladowo-miętowy zapach.
Jest stosowana w lecznictwie i kuchni. Stanowi znakomite uzupełnienie smaku w połączeniu z gorącą czekoladą lub kawą, a także herbatą i innymi napojami. Jest również używana do przyrządzania potraw np. sałatek, mięs i deserów. Ma właściwości lecznicze, wspomaga trawienie, stosowana schorzeniach wątroby.