Mięta czekoladowa
O wspaniałym aromacie czekolady
duże zioła w doniczkach,
wysokość roślinki 15-20cm.
REWELACYJNE ZIOŁO NIE TYLKO DO HERBATY!
Aromatyczny dodatek, orzeźwiający
Mięta podkreśla smak mięsa, napojom dodaje pożądanego o tej porze roku aromatu. Dobrze gasi pragnienie i sprawia, że apetyt nas nie opuszcza. Koniecznie poszukaj świeżej i dodaj jej do sałatek oraz herbaty. Albo po prostu wrzuć do szklanki, lekko ugnieć z cytryną lub limonką, z odrobiną brązowego cukru i lodem. Uzupełnij wodą mineralną. Z miętą naprawdę niestraszny upał! Aż trochę dziwi, że na stołach tak rzadko gości w innej postaci niż tradycyjnie zalana wrzątkiem torebka suszu. Na ból brzucha, oczywiście… W jedzeniu mięta łagodzi skutki ciężkiej kuchni, mięsu zaś dodaje wyjątkowej lekkości. Pobudza trawienie i wydzielanie soków żołądkowych. Pomocna bywa w kolce jelitowej. Oddala ból i napięcie, koi nerwy. Zaś medycyna ludowa zaleca ją na złe myśli i małżeńską niewierność...
|
|
Bezcenne działanie mięty znane było już w starożytności, gdzie z powodzeniem wykorzystywana była w lecznictwie, medycynie, a w starożytnym Egipcie nawet do balsamowania zwłok. Swoje lecznicze właściwości mięta zawdzięcza zawartości lotnych olejków, kwasu askorbinowego, karotenu, rutyny, witamin C i A oraz takich pierwiastków, jak żelazo, wapń, potas czy magnez, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jako przyprawę miętę stosuje się do potraw słodkich oraz pikantnych. Mięta zielona to tradycyjny składnik angielskiego sosu do jagnięciny i innych mięs.
Zalana wrzątkiem i zaparzona jest popularnym napojem w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. W krajach śródziemnomorskich świeże listki mięty są dodatkiem do mielonego mięsa, sałatek, dań warzywnych, sosu jogurtowego. Mięta pasuje również do zup, ryb, drobiu, szpinaku i ziemniaków. Harmonizuje dobrze z takimi przyprawami jak kardamon, kolendra, chili, czosnek, bazylia, pietruszka. Przemysł cukierniczy stosuje olejek miętowy do wyrobów cukierniczych, czekolad, gum do żucia, a producenci alkoholu do produkcji wódek i likierów. W wielu krajach popularne są miętowe wódki, poncze i koktajle.
W kuchni używane są liście zarówno świeże jak i suszone. Największy aromat mają jednak liście świeże.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże, zielone zioła
to
prawdziwy
smak, aromat i zdrowie!
uwaga : sadzonki wysyłamy w doniczce, odpowiednio zabezpieczone zdjęcia przedstawiają zioła które faktycznie sprzedaję
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona: sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środy kupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11zł kupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł. kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 i więcej sadzonek płacisz za paczkę 21zł. Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku a zapłacisz: zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21,00 zł. powyżej 10 sadzonek zapłacisz 30 zł. info: [zasłonięte]@onet.pl tel.661[zasłonięte]408
|
|
|
|