Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

mięso mleko żywność HANDEL ROLNICZY 1947

23-01-2012, 13:38
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 40 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2055882019
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9   
Koniec: 23-01-2012 19:07:36
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    5,10 zł

    • List polecony priorytetowy                      6,20 zł




                    

                    Tytuł: HANDEL ROLNICZY PODSTAWY APROWIZACJI
      TOM DRUGI

                    Autor: PROF. DR INŻ. TADEUSZ KŁAPKOWSKI

                    Wydawnictwo i rok wydania: KRAKÓW 1947

                    Stan: db przybrudzenia okladki, przygiecie dolnego rogu stron

                    Oprawa: miekka

                    Ilość stron: 226 str.

                    Format: 15x21 cm

                    Ilustracje: -----

                    Spis treści: 

      SPISTREŚCI tomu drugiego:
      KSIĘGA TRZECIA.
      ORGANIZACJA ZBYTU PRODUKTÓW ROLNICZYCH I OGRODNICZYCH.
      Rozdział I. Produkty pochodzenia roślinnego ....... 1
      1. Zboże i jego przetwory ......... 1
      a) produkcja zboża na samozaopatrzenie i zbyt (1), b) rynek zbożowy. Polityka zbożowa (11), c) zbieranie, sortowanie i stan­daryzacja zboża (21), d) towaroznawstwo zboża (27), e) przecho­wanie i transport zboża (36), f) sprzedaż zboża. Operacje gieł­dowe (43), g) przetwory młynarskie (49), h) pieczywo i wyroby
      z ciasta (53), i) krochmal zbożowy (54), j) kawa zbożowa (55), k) słód i piwo (55).
      2. Rośliny ;okopowe i ich przetwory ...... 57
      a) produkcja okopowych na samozaopatrzenie i zbyt (57), b) ry­nek okopowych (59), c) zbiór, przechowywanie i transport oko­powych (62), d) towaroznawstwo i sprzedaż ziemniaków (64),
      e) susz, krochmal i syrop ziemniaczany (67), f) spirytus, wódki i likiery (69), g) ocet. Kwas mleczny (72), h) towaroznawstwo i sprzedaż buraków cukrowych (72), i) cukier i cukry. Droż­dże (713), j) cykoria (76).
      3. Rośliny strączkowe ......... 76
      produkcja strączkowych na samozaopatrzenie i zbyt (76),
      zbiór, towaroznawstwo i sprzedaż ziarna (77).
      4. Rośliny oleiste i włókniste oraz ich pochodne . . . .80
      a) produkcja roślin oleistych i włóknistych (80), b) rynek nasion
      oleistych i włóknistych (82), c) zbiór i przechowywanie (83),
      d) towaroznawstwo i sprzedaż oleistych. Tłuszcze roślinne. Ma­kuchy (56), e) rynek, towaroznawstwo i sprzedaż włókna (S9).
      5. Siano i słoma .......... 93
      a) produkcja na samozaopatrzenie i zbyt (93), b) zbiór i prze­chowywanie siana (93), c) towaroznawstwo oraz sprzedaż siana
      i słomy (95).
      6. Nasiona ........... 96
      a) rynek nasienny. Polityka nasienna (96), b) zbiór nasion (98),
      c) towaroznawstwo nasion (99), d) sprzedaż nasion (100).
      7. Rośliny używkowe i ich pochodne ...... 101
      a) tytoń (101), b) chmiel (102), c) towary kolonialne (103).
      Rozdział II. Produkty pochodzenia zwierzęcego ....... 108
      1. Zwierzęta ........... 108
      a) produkcja zwierząt na samozaopatrzenie i zbyt. Stan pogło­wia. Kierunki użytkowania (108), b) rynek zwierzęcy. Polityka hodowlano-handlowa(116), c) klasyfikacja i ocena zwierząt (12.1),
      d) pielęgnowanie i transport zwierząt (125), e) sprzedaż żywca.
      Kasy targowe. Giełdy mięsne (125).
      2. Mleko i jego przetwory . . . . . - . . 130
      a) produkcja mleka na samozaopatrzenie i zbyt (130;, b) rynek
      mleczarski. Polityka mleczarska (132), c) otrzymywanie i to­
      waroznawstwo mleka. Transport (138),^ d) konserwy mleczne
      (142), e) mleko fermentowane (142), f) śmietana i mleko chude
      (143), g) masło (144), h) sery. Kazeina (147), i) sprzedaż mleka
      i przetworów mlecznych ,(149).
      3. Jaja 152
      a) produkcja jaj na samozaopatrzenie i zbyt (152), b) rynek jaj-czarski (153), c) towaroznawstwo jaj (154), d) sortowanie, prze­chowanie i transport (155), e) konserwy jajowe (156), f) sprze­daż jaj (156).
      4. Mięso, tłuszcze i ich przetwory 15S
      a) rynek mięsny (158), b) ubój zwierząt (159), c) towaroznaw­stwo mięsa i przetworów mięsnych (161), d) tłuszcze mięsne
      i przetwory tłuszczowe (164), e) uboczne produkty uboju (166), f) sprzedaż mięsa i przetworów mięsnych (168).
      5. Wełna 169
      a) produkcja wełny na samozaopatrzenie i zbyt (169), b) rynek wełny. Polityka handlowa (170), c) otrzymywanie i towaroznaw­stwo wełny (1|72), d) sprzedaż wełny 174).
      6. Skóry i futra 175
      a) rynek skór i futer (1,75), b) otrzymywanie i towaroznawstwo skór i futer (176), c) sprzedaż skór i futer (178).
      7. Ryby . , . . . . . . . . _ . .178
      a) produkcja i rynek rybny (178), b) towaroznawstwo i sprze­daż ryb (181).
      Rozdział III. Produkty ogrodnicze i zioła . . (. 182
      1. Owoce i ich przetwory. Drzewka owocowe . . . .182
      a) produkcja owoców na samozaopatrzenie i zbyt ,(162), b) rynek
      owocarski. Polityka owocarska (185), c) zbiór, pakowanie, prze­
      chowywanie i transport.(187), d) towaroznawstwo owoców (188),
      e) sprzedaż owoców (191), f) susz owocowy (194), g) powidła i marmelady. Konfitury (195), h) soki. Napoje bezalkoholowe. Płynny owoc (196), i) wina i wódki owocowe (197), j) sprzedaż nasion i drzewek owocowych (199).
      2. Warzywa i ich przetwory 200
      a) produkcja warzyw na samozaopatrzenie i zbyt (200), b) rynek warzywny (201), c) zbiór, sortowanie, przechowywanie i trans­port (202), d) towaroznawstwo warzyw (203), e) sprzedaż wa­rzyw (204), f) przetwory warzywne (205).
      3. Kwiaty i krzewy ozdobne 206
      a) produkcja kwiatów na samozaopatrzenie i zbyt. Rynek kwia­ciarski (206), b) przechowywanie i transport (208), c) sprzedaż kwiatów (208).
      Miód i wosk ... .209
      Jedwab ...... ... 211
      Rośliny lecznicze. Zioła . . 212
      a) produkcja roślin leczniczych (212), b) rynek roślin leczniczych
      i ziół (214), c) zbiór i przygotowanie do sprzedaży (215), d) sprze­
      daż roślin leczniczych i ziół (217).
      Rozdział IV. Chłodnictwo . . . . 218
      Chłodnictwo w handlu rolniczym i aprowizacji . . .- . 2
      Technika chłodnicza 219
      Gospodarka chłodnicza ......... 222

      Dodaj do ulubionych Sprzedających

      Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

      Pozostałe książki - moje aukcje


      Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.