mięso mleko żywność HANDEL ROLNICZY 1947
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 40 zł
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2055882019
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9
Koniec: 23-01-2012 19:07:36
Tytuł: HANDEL ROLNICZY PODSTAWY APROWIZACJI
TOM DRUGI
Autor: PROF. DR INŻ. TADEUSZ KŁAPKOWSKI
Wydawnictwo i rok wydania: KRAKÓW 1947
Stan: db przybrudzenia okladki, przygiecie dolnego rogu stron
Oprawa: miekka
Ilość stron: 226 str.
Format: 15x21 cm
Ilustracje: -----
Spis treści:
KSIĘGA TRZECIA.
ORGANIZACJA ZBYTU PRODUKTÓW ROLNICZYCH I OGRODNICZYCH.
Rozdział I. Produkty pochodzenia roślinnego ....... 1
1. Zboże i jego przetwory ......... 1
a) produkcja zboża na samozaopatrzenie i zbyt (1), b) rynek zbożowy. Polityka zbożowa (11), c) zbieranie, sortowanie i standaryzacja zboża (21), d) towaroznawstwo zboża (27), e) przechowanie i transport zboża (36), f) sprzedaż zboża. Operacje giełdowe (43), g) przetwory młynarskie (49), h) pieczywo i wyroby
z ciasta (53), i) krochmal zbożowy (54), j) kawa zbożowa (55), k) słód i piwo (55).
2. Rośliny ;okopowe i ich przetwory ...... 57
a) produkcja okopowych na samozaopatrzenie i zbyt (57), b) rynek okopowych (59), c) zbiór, przechowywanie i transport okopowych (62), d) towaroznawstwo i sprzedaż ziemniaków (64),
e) susz, krochmal i syrop ziemniaczany (67), f) spirytus, wódki i likiery (69), g) ocet. Kwas mleczny (72), h) towaroznawstwo i sprzedaż buraków cukrowych (72), i) cukier i cukry. Drożdże (713), j) cykoria (76).
3. Rośliny strączkowe ......... 76
produkcja strączkowych na samozaopatrzenie i zbyt (76),
zbiór, towaroznawstwo i sprzedaż ziarna (77).
4. Rośliny oleiste i włókniste oraz ich pochodne . . . .80
a) produkcja roślin oleistych i włóknistych (80), b) rynek nasion
oleistych i włóknistych (82), c) zbiór i przechowywanie (83),
d) towaroznawstwo i sprzedaż oleistych. Tłuszcze roślinne. Makuchy (56), e) rynek, towaroznawstwo i sprzedaż włókna (S9).
5. Siano i słoma .......... 93
a) produkcja na samozaopatrzenie i zbyt (93), b) zbiór i przechowywanie siana (93), c) towaroznawstwo oraz sprzedaż siana
i słomy (95).
6. Nasiona ........... 96
a) rynek nasienny. Polityka nasienna (96), b) zbiór nasion (98),
c) towaroznawstwo nasion (99), d) sprzedaż nasion (100).
7. Rośliny używkowe i ich pochodne ...... 101
a) tytoń (101), b) chmiel (102), c) towary kolonialne (103).
Rozdział II. Produkty pochodzenia zwierzęcego ....... 108
1. Zwierzęta ........... 108
a) produkcja zwierząt na samozaopatrzenie i zbyt. Stan pogłowia. Kierunki użytkowania (108), b) rynek zwierzęcy. Polityka hodowlano-handlowa(116), c) klasyfikacja i ocena zwierząt (12.1),
d) pielęgnowanie i transport zwierząt (125), e) sprzedaż żywca.
Kasy targowe. Giełdy mięsne (125).
2. Mleko i jego przetwory . . . . . - . . 130
a) produkcja mleka na samozaopatrzenie i zbyt (130;, b) rynek
mleczarski. Polityka mleczarska (132), c) otrzymywanie i to
waroznawstwo mleka. Transport (138),^ d) konserwy mleczne
(142), e) mleko fermentowane (142), f) śmietana i mleko chude
(143), g) masło (144), h) sery. Kazeina (147), i) sprzedaż mleka
i przetworów mlecznych ,(149).
3. Jaja 152
a) produkcja jaj na samozaopatrzenie i zbyt (152), b) rynek jaj-czarski (153), c) towaroznawstwo jaj (154), d) sortowanie, przechowanie i transport (155), e) konserwy jajowe (156), f) sprzedaż jaj (156).
4. Mięso, tłuszcze i ich przetwory 15S
a) rynek mięsny (158), b) ubój zwierząt (159), c) towaroznawstwo mięsa i przetworów mięsnych (161), d) tłuszcze mięsne
i przetwory tłuszczowe (164), e) uboczne produkty uboju (166), f) sprzedaż mięsa i przetworów mięsnych (168).
5. Wełna 169
a) produkcja wełny na samozaopatrzenie i zbyt (169), b) rynek wełny. Polityka handlowa (170), c) otrzymywanie i towaroznawstwo wełny (1|72), d) sprzedaż wełny 174).
6. Skóry i futra 175
a) rynek skór i futer (1,75), b) otrzymywanie i towaroznawstwo skór i futer (176), c) sprzedaż skór i futer (178).
7. Ryby . , . . . . . . . . _ . .178
a) produkcja i rynek rybny (178), b) towaroznawstwo i sprzedaż ryb (181).
Rozdział III. Produkty ogrodnicze i zioła . . (. 182
1. Owoce i ich przetwory. Drzewka owocowe . . . .182
a) produkcja owoców na samozaopatrzenie i zbyt ,(162), b) rynek
owocarski. Polityka owocarska (185), c) zbiór, pakowanie, prze
chowywanie i transport.(187), d) towaroznawstwo owoców (188),
e) sprzedaż owoców (191), f) susz owocowy (194), g) powidła i marmelady. Konfitury (195), h) soki. Napoje bezalkoholowe. Płynny owoc (196), i) wina i wódki owocowe (197), j) sprzedaż nasion i drzewek owocowych (199).
2. Warzywa i ich przetwory 200
a) produkcja warzyw na samozaopatrzenie i zbyt (200), b) rynek warzywny (201), c) zbiór, sortowanie, przechowywanie i transport (202), d) towaroznawstwo warzyw (203), e) sprzedaż warzyw (204), f) przetwory warzywne (205).
3. Kwiaty i krzewy ozdobne 206
a) produkcja kwiatów na samozaopatrzenie i zbyt. Rynek kwiaciarski (206), b) przechowywanie i transport (208), c) sprzedaż kwiatów (208).
Miód i wosk ... .209
Jedwab ...... ... 211
Rośliny lecznicze. Zioła . . 212
a) produkcja roślin leczniczych (212), b) rynek roślin leczniczych
i ziół (214), c) zbiór i przygotowanie do sprzedaży (215), d) sprze
daż roślin leczniczych i ziół (217).
Rozdział IV. Chłodnictwo . . . . 218
Chłodnictwo w handlu rolniczym i aprowizacji . . .- . 2
Technika chłodnicza 219
Gospodarka chłodnicza ......... 222
Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"
Pozostałe książki - moje aukcje
Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.