Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjno

28-02-2012, 14:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 47.60 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029716269
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 6   
Koniec: 30-01-2012 10:26:30

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Arik, podręczniki akademickie

e-mail: [zasłonięte]@arik.pl
tel: 510 [zasłonięte] 753


» Strona "o mnie"
» Inne moje aukcje
» Dodaj do ulubionych





Stron: 204
Format: 16,5 x 23,5 cm
Rok wydania: 2011
Oprawa: miękka, klejona
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]08194


Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju

Karolina Pawlak, Walenty Poczta

Głównym celem prezentowanej książki jest określenie konkurencyjności produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej w handlu wewnątrzwspólnotowym i na rynku światowym. W książce omówiono m.in. teorie rozwoju handlu międzynarodowego oraz instrumenty polityki handlowej z uwzględnieniem specyfiki międzynarodowych obrotów rolnych; istotę konkurencyjności międzynarodowej, główne koncepcje ujmowania jej determinantów oraz wybrane metody pomiaru międzynarodowej zdolności konkurencyjnej, jak również uwarunkowania i wyniki polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ponadto , w książce przedstawili rezultaty wskaźnikowej analizy pozycji konkurencyjnej polskiego i unijnego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym i światowym w latach 2004–2008 oraz wyniki projekcji wykonanych przy użyciu modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project, dotyczących możliwości rozwoju wymiany handlowej oraz zmian pozycji konkurencyjnej produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i UE.


Książka jest adresowana do szerokiego grona czytelników zainteresowanych problematyką handlu i konkurencyjności międzynarodowej sektora rolno-spożywczego, w tym dla wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i rolniczych.



SPIS TREŚCI
 
Wstęp
 
1. Teorie handlu międzynarodowego i ich implikacje dla handlu rolnego
1.1. Istota handlu międzynarodowego
1.2. Geneza i ewolucja teorii wymiany międzynarodowej
1.2.1. Teorie przedklasyczne
1.2.2. Teorie klasyczne
1.2.3. Teorie neoklasyczne
1.2.4. Teorie współczesne
1.3. Środki polityki handlowej
1.3.1. Klasyfikacja środków polityki handlowej
1.3.2. Środki taryfowe
1.3.3. Środki parataryfowe
1.3.4. Środki pozataryfowe
 
2. Konkurencyjność międzynarodowa i metody jej pomiaru
2.1. Pojęcie konkurencyjności
2.2. Determinanty konkurencyjności
2.3. Metody pomiaru konkurencyjności w wymianie międzynarodowej
2.3.1. Klasyfikacja metod
2.3.2. Wybrane metody pomiaru ex post
2.3.3. Wybrane metody pomiaru ex ante
 
3. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi
3.1. Czynniki kształtujące wymianę międzynarodową
3.2. Traktatowe regulacje polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi
3.2.1. Porozumienie w sprawie rolnictwa Rundy Urugwajskiej GATT/WTO
3.2.2. Ewolucja kwestii rolnej na forum WTO po zakończeniu Rundy Urugwajskiej
3.2.3. Regulacje handlu w okresie przedakcesyjnym
 
4. Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w warunkach akcesji do Unii Europejskiej
4.1. Zmiany warunków prowadzenia wymiany handlowej po przystąpieniu Polski do UE
4.1.1. Wpływ postanowień Traktatu Akcesyjnego w obszarze „Rolnictwo” na handel zagraniczny polskimi produktami rolno-spożywczymi
4.1.2. Funkcjonowanie Jednolitego Rynku Europejskiego
4.1.3. Wspólna Polityka Handlowa
4.2. Wielkość wymiany handlowej
 
5. Wykorzystanie wybranych metod analizy międzynarodowej pozycji konkurencyjnej ex post
5.1. Założenia metodyczne
5.2. Pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym i światowym
5.3. Pozycja konkurencyjna unijnego sektora rolno-spożywczego w handlu światowym
 
6. Wykorzystanie wybranych metod analizy międzynarodowej pozycji konkurencyjnej ex ante
6.1. Założenia metodyczne
6.2. Scenariusze rozwoju wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi w Polsce i UE
6.3. Scenariusze zmian w poziomie konkurencyjności produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i UE w handlu wewnątrzwspólnotowym i światowym
 
Bibliografia