Witam, przedmiotem aukcji jest:
ZESTAW 4 MIODÓW: LIPOWY, RZEPAKOWY, KREMOWANY I GRYCZANY
Produkty pszczele, dzięki swoim cennym właściwościom, stały się w ostatnim czasie przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także kosmetologii.
MIÓD LIPOWY
Barwa od bardzo jasnej do złotożółtej (może również być z odcieniem zielonkawym - zależy od składu spadzi, która bardzo często towarzyszy tej odmianie miodu). Zapach jest bardzo intensywny. Stosowany przy bezsenności, kaszlu, objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach. Działa uspokajająco, wykrztuśnie i lekko nasennie.
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju. W postaci płynnej jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty z zielonkawym podbarwieniem. Bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując mazistą („smalcowatą”) konsystencję oraz biało-kremową barwę.
MIÓD KREMOWANY
Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia płynną konsystencję w stałą. Powstające kryształy są gruboziarniste i twarde. Miód kremowany, przygotowany w procesie polegającym na specjalnym, długim i delikatnym mieszaniu zdecydowanie wolniej krystalizuje. Zachowuje wszystkie wartości: aktywność związków biologicznie czynnych, dobry smak, przyjemny aromat i atrakcyjny wygląd. Puszysty, o perłowym połysku miód kremowany łatwo wyjmuje się z opakowania i doskonale rozprowadza się na pieczywie.
MIÓD GRYCZANY
Pszczoły uzyskują nektar z drobnych, białych lub różowych kwiatów gryki. Jest to typowy miód letni. Miód jest koloru mocnej herbaty o smaku słodkim, ostrym, o aromacie zbliżonym do zapachu kwiatu gryki. Krystalizuje gruboziarniście. Zawiera rutynę.
Miód gryczany korzystnie oddziałuje w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, szczególnie na podłożu miażdżycowym. Ma także duże znaczenie jako lek ochraniając i odtruwający wątrobę.
Miód gryczany - podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną.
Miód ten stosowany jest także w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Spowodowane jest to wyjątkowo dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy C i biała. Skład miodu pomaga także w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych, w zaburzeniach na tle nerwowym, w stanach wyczerpania psychicznego.
Miód gryczany systematycznie przyjmowany przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi, pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm po długich i wyczerpujących chorobach.
O NAS:
Gospodarstwo nasze znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim.
Miejsce, w którym znajduje się nasza pasieka to mała wieś, która zewsząd otoczona jest lasami, dzięki temu nasz miód jest w 100% naturalny, aromatyczny i niezwykle pyszny.
Poprzez zdobyte doświadczenie, dajemy stuprocentową gwarancję na jakość naszych produktów.
Nasze produkty pozyskiwane są z terenów bez przemysłu i intensywnej gospodarki rolnej.
Pasieka znajduje się pod stałym nadzorem weterynaryjnym.