Miód kwiatowy zbierany przez pszczoły między innymi z kwitnących fig i granatów. Miód doskonały o ciekawym smaku. Miodowi smakosze będą zachwyceni, bo smak różni się od naszych polskich miodów – posmak wyśmienity i do tego naturalny aromat miodu. Miód z plastrem miodowym znany był w Polsce jeszcze w latach powojennych – miodowe plastry żuło się jak cukierki dzięki woskowinie. Na miodowych plastrach jest pyłek pszczeli dlatego dodaje się go do miodu. Pyłek jak i miód to naturalny środek wzmacniający organizm szczególnie w okresie zimowym. Najlepszy jako dodatek do chleba i herbaty – słodzi się nim herbatę już lekko przestudzoną by nie była za gorąca.
Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób.
Na co polecany jest miód z kwiatów fig i granatów. Wykorzystywany jest głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicę nerkową, zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na antyseptyczne właściwości, po miód figowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej. Właściwości miodu uzyskiwanego z owoców kwitnącego granatu wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Spożywa się go również w celu usunięcia bakterii układu pokarmowego, leczeniu i pomocy w usuwaniu pasożytów takich jak przywry. Arabowie co 2-3 miesiące spożywają specjalne mieszanki ziołowe aby usuwać pasożyty z organizmu, o których nawet nie wiemy (wykryć je można przy specjalistycznych badaniach). Można pomóc sobie w usuwaniu pasożytów spożywając przez okres 14-21 dni po 1 małej łyżeczce dziennie miodu z kwiatów granatu.
486 gram / najlepiej zużyć przed 07.04.2014 / miód importowany z Turcji do Niemiec (tam przebadany) z dodatkiem fruktozy i syropu kwiatowego (granat i figa)