|
Miód z pierzgą - 35 dag
Podstawowym składnikiem mieszanki jest miód wielokwiatowy, który sam w sobie, ze względu na bogaty skład jest cennym produktem odżywczym, szczególnie dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, bądź umysłową. Posiada również właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające.
Wchodząca w skład pierzga reguluje przemianę materii, działa regenerująco, ochronnie oraz odtruwająco, wzmacnia układ nerwowy, m.in. w stanach przemęczenia psychicznego i depresji.
Pierzga stanowi pokarm dla pszczół w okresie wydzielania przez nie mleczka, którym karmią młode larwy pszczół. Pierzga jest również bogatym pożywieniem w czasie przygotowania do zimowania. Pyłki kwiatowe posiadają bardo twardą i trwałą otulinę, chroniącą ich cenną zawartość przed szkodliwym działaniem atmosfery. Aby uwolnić bogatą w mikroelementy zawartość, pszczoły zwilżają pyłek wywołując pęcznienie i pękanie skorupek co uwalnia całe bogactwo mikroelementów. Skład chemiczny pierzgi zbliżony jest do składu do pyłku kwiatowego, jednak jej aktywność i skuteczność jest wielokrotnie większa, dzięki zainicjowanym przez pszczoły procesom fizyko - chemicznym.
W składzie pierzgi występują: - węglowodany - ok. 31℅ - białka - ok. 23℅ - związki fenolowe - ok.1,5℅ - lipidy - ok. 5℅ - witaminy A, E, B, B₂ B₆ C ok. - 0,7℅
a ponadto - makroelementy: wapń, fosfor, sód, potas - mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen
Pierzga dzięki swoim składnikom biologicznie aktywnym, ma cenne i szerokie działanie lecznicze i zapobiegawcze. Przyczynia się do równowagi psychicznej, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie depresji, usuwa stany bezsenności. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacnia naczynia krwionośne oraz przyspiesza wzrost krwinek czerwonych. Podnosi siły witalne, poprawia kondycję, sprawność fizyczna i umysłową. Podwyższa odporność organizmu.
Producent: Pasieka „Barć” Tadeusz Mazur” Kamianna – na rynku od 1993 r.
|