Na początek zapraszam na inne nasze aukcje, dzięki czemu będą mogli Państwo dobrać najlepszy dla siebie zestaw produktów. Przy zakupie na różnych aukcjach, wszystkie produkty zapakuję w jedną paczkę i wyślę w cenie zgodnej z cennikiem.
Na tej aukcji oferujemy Państwu najwyższej jakości, naturalny miód z CHABRA BŁAWATKA w słoikach 0,9 litra i wadze około 1,3 kg. Po 3 latach nieobecności - w końcu jest!! :)
Dlaczego warto kupić miód chabrowy? Najłatwiej dostrzegalną cechą miodu z chabra bławatka jest to, że praktycznie nie ma go w sprzedaży :) Wystarczy popatrzeć na oferty na allegro - w zasadzie nie ma tego miodu. Brak tej odmiany "zawdzięczamy" powszechnemu używaniu herbicydów do zwalczania chwastów w uprawach. Dlatego uzasadnione jest stwierdzenie, że miód z chabra bławatka to miodowy biały kruk! Przez kilka lat nie udało nam się pozyskać tej odmiany, w tym roku JEST!! :) Tutaj kilka fotek.O miodzie tym, z racji tego, że rzadko występuje, nie można znaleźć zbyt wielu wiadomości. Jedną, bardzo ważną, udało nam się wyszukać w czasopiśmie "Pszczelarstwo". Napisano tam, że w miodzie z chabra bławatka znaleziono największą ze wszystkich miodów zawartość lizozymu, około 15,28 ľg/g. Dla porównania w miodzie akacjowym 1,50 ľg/g, lipowym 4,96 ľg/g a gryczanym 3,96 ľg/g.
Dlaczego informacja o dużej zawartości lizozymu w miodzie z chabra bławatka jest tak ważna?
W miesięczniku "Pszczelarstwo" napisano: "Zdaniem naukowców lizozym występujący w układzie trawiennym pszczół, zwierząt i ludzi jest jednym z podstawowych czynników ich układu odpornościowego. Ma on wpływ na tak zwaną odporność nieswoistą, polegającą na wytwarzaniu określonych, odpornościowych elementów komórkowych. Tak więc lizozym chroni rodzinę pszczelą przed zakażeniem z zewnątrz. Z drugiej strony enzym ten po przedostaniu się do miodu spełnia rolę antybiotyczną. W wyniku działania enzymatycznego lizozym rozpuszcza ściany komórkowe bakterii (...)". (Mgr Elżbieta
Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu). Wynika z tego, że miód ten wykazuje największe działanie antybiotyczne ze wszystkich krajowych miodów! UWAGA!! Miód chabrowy koniecznie trzeba przechowywać w zaciemnionym miejscu, bo światło rozkłada lizozym, co obniża jego wartość!Miód chabrowy dość szybko krystalizuje, co wskazuje na dużą zawartość glukozy. Kolor patoki (miód płynny) ma ciekawą właściwość: zmienia się w zależności od oświetlenia. Raz jest cytrynowożółty a za chwilę opalizuje na zielono.W smaku łagodny, bardzo lubiany przez dzieci. Jeśli mają wybór, wolą miód chabrowy od innych odmian.
Dlaczego warto kupić miód z chabra bławatka właśnie u nas? Nie przekonuje Cię 100% pozytywnych komentarzy? Nie chcesz tracić czasu na ich czytanie? Zapoznaj się chociaż z kilkoma innymi argumentami.- Po pierwsze, miód pochodzi południowej części Pojezierza Drawskiego, z terenów czystych, bez przemysłu. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się kilka rezerwatów przyrody, między innymi Rezerwat "Wrzosowiska" w Okonku, Czarci Jar, Dolina Różycy.- Po drugie, miód ten pochodzi z naszej własnej pasieki, dajemy więc gwarancję jego pochodzenia i jakości. To ważne! Bardzo wiele miodów oferowanych na Allegro to oferty ludzi, którzy niewiele mają wspólnego z pszczelarstwem, zajmują się tylko handlem cudzym miodem, często niewiadomego pochodzenia. Słyszałeś o słynnych miodach będących mieszanką miodów z krajów Unii i spoza Unii?- Po trzecie, z pszczołami wiążemy naszą przyszłość, uczyniliśmy więc duże inwestycje w pasiekę i infrastrukturę, dzięki czemu miód jest pozyskiwany w nowopowstałej pracowni pasiecznej, zgodnej z wymogami UE, na nowym sprzęcie wyłącznie ze stali kwasoodpornej, w warunkach maksymalnie sprzyjających higienie. - Po czwarte, pasieką opiekuje się mistrz pszczelarski, co daje gwarancję wysokiej jakości pozyskiwanych miodów..- Po piąte, pszczoły to nasza pasja i nie są to puste słowa,. To od nich zależy nasza przyszłość, więc nie możemy sobie pozwolić na niezadowolenie klientów.Niech to będzie gwarancją, że otrzymasz miód najwyższej jakości, krajowego pochodzenia, niemieszany, niepodgrzewany a przede wszystkim pyszny i zdrowy!