Witamy Państwa serdecznie na naszej aukcji,
Chcemy zachęcić na niej do korzystania z zakupów proponowanych przez nas miodów. Jesteśmy bartnikami z prawie stuletnią rodzinną tradycją. Naszym celem jest dostarczenie Państwu produktów, które mają zapewnić zdrowie, doskonałe samopoczucie i dążenie tym samym do długowieczności. Wytwór naszej pracy jest skierowany do osób, które dbają o takie właśnie walory we współczesnym świecie.
Miód jest wytworem fenomenalnej, dobrze zorganizowanej owadziej społeczności niezwykle ciężko pracującej. Produkty pszczele szeroko wykorzystywano już w starożytnym Egipcie, a także w Rzymie i Grecji. Hipokrates żyjący w V w. przed Chrystusem stosował miód do sporządzania maści i słodzenia wywarów z ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem.
Zachęcamy zatem do hołdowania tej tradycji.
Zawsze możecie Państwo kierować do nas swoje zapytania i wątpliwości, na które znajdziemy pomoc i rozwiązanie.
MIÓD WIELOKWIATOWY - najczęściej dostępny o łagodnym smaku. Pochodzi z wielu rodzajów kwiatów, roślin uprawnych i ziół. Charakteryzuje się barwą od jasnokremowej do herbacianej, ciemnobrązowej. W smaku jest łagodny, słodki, a zapach zależy od zebranego nektaru. Polecany jest przy alergiach i katarze siennym. Miód wielokwiatowy jest zazwyczaj bardzo aromatyczny. W smaku jest zróżnicowany. Miód z nektaru roślin wiosennych ma delikatny zapach i łagodny słodki smak. Natomiast miód z nektaru kwiatów letnich odznacza się często korzennym smakiem i zapachem. Po skrystalizowaniu miód zmienia zabarwienie na białe aż do jasnobrązowego. Krystalizacja może być drobno, średnio lub gruboziarnista. Miody wiosenne zawierają enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciw drobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu. Wzmacnia organizm poprawiając jego odporność, dodaje energii. Jest stosowany w leczeniu przeziębień, alergii, chorób serca, anemii, reguluje pracę jelit, jest dobrym antyseptykiem. Miód wielokwiatowy stosowany jest w żywieniu, profilaktyce i lecznictwie. Zastosowanie znajduje w chorobach alergicznych dróg oddechowych jak astma oskrzelowa alergenna lub katar sienny. Wykorzystywany jest szeroko jako środek leczniczy i zapobiegawczy w chorobach serca i naczyń krwionośnych oraz wątroby, woreczka żółciowego i innych. Znajduje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy, przeziębienia oraz chorobach dolnych dróg oddechowych. Miody wielokwiatowe po pewnym czasie ulegają krystalizacji tzn. ze stanu ciekłego (patoki) przechodzą w stan stały (krupiec), zmieniając barwę na jaśniejszą. Jest to naturalny proces fizyczny nie mający żadnego wpływu na wartość miodu. Podgrzewając go np. w wodzie do temp. max 42 ° C doprowadzamy bez szkody do stanu płynnego. Ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się codzienne spożywanie przez dorosłych i dzieci, a zwłaszcza w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.
|