Właściwości MIODU WIELOKWIATOWEGO:
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z kwiatów wiosennych.
Ma żółto-przeźroczystą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnożółty lub biały.
Jest bardzo słodki, ma delikatny smak i woskowy zapach. Ze względu na łagodny smak jest szczególnie polecany dla dzieci do codziennego spożywania.
Stosowany jest przy schorzeniach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Pomocny jest przy leczeniu chorób serca, przy regulacji ciśnienia
Stanowi on także cenny produkt odżywczy i wzmacniający w stanach fizycznego i psychicznego wyczerpania organizmu.
Co to jest MIÓD?
Miód – słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły miodne lub inne odmiany i gatunki pszczół, poprzez przetwarzanie nektaru miodowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:
- mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej.
Dawkowanie MIODU:
Spożywanie miodu jest zalecane według następujących dawek: niemowlęta – 7 gram dziennie dzieci do 16 lat – 10-50 gram dziennie dorośli – 50-100 gram dziennie
Łyżka miodu to około 20 gram. Łyżeczka miodu to około 10 gram.
Kaloryczność MIODU:
Miód jest produktem wysokokalorycznym. 100 gram miodu dostarcza 315 kcal. Dla porównania 100 gram cukru dostarcza 400 kcal. Zastępujmy cukier miodem.
Co to jest KRYSTALIZACJA MIODU?
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.
Co to jest POŻYTEK PSZCZELI?
Pożytek pszczeli to zebrane pyłki kwiatowe, nektar oraz spadź (czyli odpowiednio – pożytek pyłkowy, nektarowy lub spadziowy), będące pokarmem oraz surowcem przerabianym przez pszczoły na miód i pierzgę.
Pożytek to również określenie rośliny miododajnej, z której pochodzi miód. W tym znaczeniu wyróżnia się m.in. pożytek lipowy, rzepakowy, akacjowy, spadziowy, wrzosowy, wielokwiatowy czy gryczany.
Pożytkiem pszczelim określa się także obszar występowania w przyrodzie bazy pokarmowej dla pszczół miodnych, czyli nektaru i spadzi.
Dobra baza pożytkowa to nie tylko korzystne położenie dużych skupisk roślin miododajnych w odległości do 2 kilometrów (przeciętny zasięg pszczół robotnic), ale także równomierne zróżnicowanie w czasie, uwzględniająca sezonowość kwitnienia poszczególnych gatunków.
Jak przechowywać miód?
Optymalne warunki przechowywania miodu to: temperatura 10-14 stopni C, brak światła, szczelne opakowania. Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie. Światło działa rozkładowo na inwertazę. Miód nie zamknięty jako bardzo hydroskopijny, wchłania wodę i zapachy z powietrza. Może to być przyczyną fermentacji miodu.
|