Miód wielokwiatowy jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach, w lasach, na nizinach i w górach. Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Charakteryzuje się dość silnym zapachem przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.
Eko- Barć to pierwsza pasieka w Polsce wytwarzająca produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia "Ekoland" zrzeszającego producentów żywności ekologicznej, bez chemii, w zgodzie z naturą. Jest usytuowana na obszarze projektowanego rezerwatu biosfery o znaczeniu międzynarodowym. Miody z tej pasieki są żywe, aktywne biologicznie, tłoczone na zimno. Pakowane ręcznie, nie podgrzewane, krystalizują szybko, niestabilizowane chemicznie.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostaka certyfikująca: AgroBIOTest PL-EKO-07 Rolnictwo PL