Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Miód wielokwiatowy 1,40 kg

02-02-2014, 15:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 36 zł     
Użytkownik JOWI_OP
numer aukcji: 3853322239
Miejscowość Opole
Wyświetleń: 22   
Koniec: 02-02-2014 15:21:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Miód pszczeli jest to produkt spożywczy o właściwościach leczniczych, wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.

 

Skład miodu

- woda 16-20℅
- cukry proste /glukoza i fruktoza/ ok. 75℅
- kwasy organiczne /jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, glukonowy, mrówkowy,
szczawiowy / ok. 1℅
- enzymy /amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza/
- białka /globulin, albumin/ ok. 0,34℅
- witaminy A, B₁, B₂, C, PP
- mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń ok. 0,35℅

Właściwości miodu

- antybiotyczne działanie powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, rozcieńczenie miodu wodą powoduje wzrost działania antybiotycznego. Największe rozcieńczenia miodu hamujące wzrost gronkowca złocistego określa aktywność antybiotyczną miodu w skali od 0 do 5.

- korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,

- zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne


- ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

- miód ulega krystalizacji jest to naturalna cecha miodu, krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania, najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe, długo nie krystalizują miody akacjowe, gdyż osiadają większą zawartość fruktozy.
- krystalizacja nie pogarsza jakości miodu

- płynność miodu można przywrócić poprzez jego ogrzewanie, jednak ogrzanie miodu powyżej 40℅ pogarsza jego właściwości, a doprowadzenie miodu do płynności poniżej tej temperatury jest bardo trudne. 

By skrystalizowany miód nie by kłopotliwy w spożywaniu, w mojej pasiece miód poddawany jest kremowaniu. Kremowanie miodu polega na mechanicznym mieszaniu specjalnym mieszadłem w okresie kiedy miód przechodzi okres krystalizacji. W tym czasie powstające łańcuchy kryształów zostają rozbite, skrystalizowany miód staje się miękki, łatwo daje się pobierać i smarować na chleb lub inne pieczywo. Daje to gwarancję że miód nie był ogrzewany, jego wartości nie zostały zniszczone wysoką temperaturą.

Miodu nie należy spożywać w przypadku:
- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.
- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, ą to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.

Miód wielokwiatowy - letni mieszanina nektaru akacji, lipy, facelii, spadzi o barwie ciemniejszej, aromatyczny, wysokie działanie antybiotyczne,
o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, pomocny przy grypie
i przeziębieniach, cenne walory odżywcze, regeneruje wyczerpanie umysłowe
i fizyczne, ma właściwości wzmacniające organizm.
Można spożywać ok.50 gram dziennie, rozcieńczony z wodą, ziołami, mlekiem, na śniadanie z chlebem itp.




 

Zobacz także nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Strona "o mnie" Wszystkie aukcje

Komentarze

Panelealle  galerie przedmiotow na aukcje