Miód pszczeli jest to produkt spożywczy o właściwościach leczniczych, wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
Skład miodu
- woda 16-20℅- cukry proste /glukoza i fruktoza/ ok. 75℅- kwasy organiczne /jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, glukonowy, mrówkowy,szczawiowy / ok. 1℅- enzymy /amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza/- białka /globulin, albumin/ ok. 0,34℅- witaminy A, B₁, B₂, C, PP- mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń ok. 0,35℅Właściwości miodu- antybiotyczne działanie powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, rozcieńczenie miodu wodą powoduje wzrost działania antybiotycznego. Największe rozcieńczenia miodu hamujące wzrost gronkowca złocistego określa aktywność antybiotyczną miodu w skali od 0 do 5.- korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,- zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne- ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.- miód ulega krystalizacji jest to naturalna cecha miodu, krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania, najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe, długo nie krystalizują miody akacjowe, gdyż osiadają większą zawartość fruktozy.- krystalizacja nie pogarsza jakości miodu- płynność miodu można przywrócić poprzez jego ogrzewanie, jednak ogrzanie miodu powyżej 40℅ pogarsza jego właściwości, a doprowadzenie miodu do płynności poniżej tej temperatury jest bardo trudne. By skrystalizowany miód nie by kłopotliwy w spożywaniu, w mojej pasiece miód poddawany jest kremowaniu. Kremowanie miodu polega na mechanicznym mieszaniu specjalnym mieszadłem w okresie kiedy miód przechodzi okres krystalizacji. W tym czasie powstające łańcuchy kryształów zostają rozbite, skrystalizowany miód staje się miękki, łatwo daje się pobierać i smarować na chleb lub inne pieczywo. Daje to gwarancję że miód nie był ogrzewany, jego wartości nie zostały zniszczone wysoką temperaturą.Miodu nie należy spożywać w przypadku:- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, ą to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.
Miód wielokwiatowy - letni mieszanina nektaru akacji, lipy, facelii, spadzi o barwie ciemniejszej, aromatyczny, wysokie działanie antybiotyczne,o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, pomocny przy grypiei przeziębieniach, cenne walory odżywcze, regeneruje wyczerpanie umysłowei fizyczne, ma właściwości wzmacniające organizm.Można spożywać ok.50 gram dziennie, rozcieńczony z wodą, ziołami, mlekiem, na śniadanie z chlebem itp.
Zobacz także nasze pozostałe aukcje:
Strona "o mnie" Wszystkie aukcje
Panelealle