Mój miód już krystalizuje - 3 tygodnie po wykręceniu. Oznacza to tylko, że miód był od razu wlewany do słoików - niepodgrzewany.
Do sprzedania miód wielokwiatowy, rzepakowy po wybraniu kup teraz proszę maila aby dokonać wyboru miodu.
Nie daj się nabrać!!! Jak sprawdzić, jaki miód kupujemy? – Każdy z nas może przeprowadzić małe dochodzenie i zweryfikować, czy miód jest sztuczny
czy prawdziwy. Jeśli mamy trochę czasu, poczekajmy na jego krystalizację. Jeśli zmieni stan z półpłynnego na stały, mamy do
czynienia z miodem naturalnym. Praktycznie każdy naturalny miód się krystalizuje (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy). Z polskich
miodów najdłużej krystalizuje się miód akacjowy – niekiedy nawet po roku. W ciągu paru tygodni krystalizują się natomiast miody
wiosenne (rzepakowy, mniszkowy itp.).
UWAGA!!!
Jeśli chcemy szybko sprawdzić, z jakim produktem mamy do czynienia, wlejmy go do szklanki z wodą – sztuczny miód będzie się
szybko rozpuszczał, natomiast prawdziwy ciężko osiądzie na dnie szklanki. Czasami polecany jest także jeszcze jeden test– jeżeli
miód jest jeszcze płynny, spróbujmy lać go z pewnej wysokości cienką strużką. Jeśli będzie się rwał – to zły znak.
Miód należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Pasieka to moje hobby, pasja, wkładam w nią całego siebie i poświęcam mnóstwo czasu, gdyż praca w pasiece jest całoroczna. To wszystko daje gwarancję smacznego produktu pszczelego jakim jest MIÓD.