|
MIÓD TYMIANKOWY BIO
500g
ALLOS
Ekologiczny miód z dziko rosnącego tymianku pochodzący z odległych regionów górskich Nowej Zelandii. Miód tymiankowy jest w smaku słodko-kwaśny i posiada wyraźnie wyczuwalny ziołowy aromat. Miód jest kremowany i ma piękny bursztynowy kolor. Idealnie nadaje się jako dodatek do serów, herbaty i oczywiście do chleba.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1283 kJ / 306 kcal kJ / kcal tłuszcz - 0.10 g węglowodany - 75.10 g w tym cukry - 75,1 g białko - 0.38 g sól - 0.10 g
Z uwagi na obecność substancji przeciwdrobnoustrojowych i przeciwzapalnych miód tymiankowy okazał się cennym środkiem pomocnym w leczeniu schorzeń wywołanych przez drobnoustroje, zwłaszcza przez bakterie Gram-dodatnie. Wśród nich na pierwszym miejscu należy wymienić schorzenia dróg oddechowych, w tym stany zapalne gardła, schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, grypa, choroby z przeziębienia, zapalenie oskrzeli i płuc, oraz kaszel jako jeden z objawów towarzyszących tym schorzeniom. Napój złożony z 2 łyżeczek miodu, soku z połowy cytryny i łyżeczki kropli propolisowych skutecznie usuwa objawy grypy i przeziębienia. Dobre efekty uzyskuje się również, przy zastosowaniu miodu tymiankowego w schorzeniach układu trawiennego i jelit na skurczowym, między innymi w nerwicy żołądka, zapaleniu błony śluzowej żołądka, wrzodach żołądka, zaburzeniach trawienia i wzdęciach, oraz stanach zapalnych jelita cienkiego i grubego. Jest on również dobrym środkiem wspomagającym usuwanie pasożytów jelitowych. Dużą skuteczność uzyskuje się także wykorzystując miód tymiankowy w schorzeniach ginekologicznych, szczególnie w zapaleniu pochwy wywołanym przez rzęsistka pochwowego Trichomonas vaginalis, oraz stanach zapalnych dróg moczowych.
|
|