Spadź liściasta - w Polsce miód ze spadzi liściastej występuje rzadko, pochodzi głównie ze spadzi topoli, lipy i brzozy. Pszczoły mogą pozyskiwać ten rodzaj miodu także z wydzieliny zwanej rosą miodową, wytwarzanej przez różne rośliny zielne, głównie zboża i trawy, a także przez drzewa owocowe.
Owady wytwarzające spadź wydzielają ją szczególnie obficie podczas upalnych dni lata i suchej jesieni. W tych warunkach, owady pasożytujące na liściach i młodych pędach drzew, intensywnie rozmnażają się i pokrywają ich powierzchnię kropelkami spadzi.
Smak i zapach: miód ze spadzi liściastej przed skrystalizowaniem ma barwę od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej. Pozyskany z dębu jest ciemnobrązowy. Po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy, na ogół szarobrązowy z odcieniem szarozielonym do brązowego. Odznacza się słabym, lekko korzennym zapachem. W smaku jest na ogół łagodny, z cierpkawym lub żywicznym posmakiem.
Miód ze spadzi z drzew liściastych zawiera komórki glonów (głównie zielenic), które nadają mu odcień zielonkawy. Jednak jest ich znacznie mniej niż w miodach ze spadzi iglastej.
Zastosowanie - Miód spadziowy ze spadzi liściastej, podobnie jak ze spadzi z drzew iglastych, jest ceniony z uwagi na znaczącą zawartość biopierwiastków, kwasów organicznych i enzymów. Decydują one o wysokich walorach leczniczych tego produktu.
Zakres działania profilaktycznego i leczniczego jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych. Z uwagi na działanie moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące znalazł on zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego i stawów. Działanie łagodnie przeciwzapalne, diuretyczne i spazmolityczne tego produktu pszczelego, wykorzystuje się także w leczeniu chorób dróg żółciowych, przewodu pokarmowego, wątroby i jelit.
Warte uwagi są także walory odżywcze, wzmacniające, przeciwzapalne i odnawiające miodu spadziowego z drzew liściastych, który stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego.
Sposoby i dawkowanie - Najczęściej przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.