Tytuł |
Miód. Skład i właściwości biologiczne |
Autor |
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia |
Wydawca |
PWRSA |
Rok wydania |
2008 |
Liczba stron |
327 |
Wymiary |
160 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83192-82-5 |
Autorami publikacji są pracownicy naukowi Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu. Po raz pierwszy w historii europejskiego piśmiennictwa pszczelniczego przygotowano tak kompletną i wyczerpującą monografię naukową na temat miodu, będąca sumą światowego stanu badań, a także kilkudziesięcioletnich doświadczeń i pracy naukowej obojga autorów. Monografia, prócz dogłębnej analizy chemicznej i biologicznej samego produktu, kładzie duży nacisk na zastosowanie miodu jako jednego z podstawowych produktów wytwarzanych przez pszczoły, jego znaczenie i medyczne oddziaływanie, co jest szczególnie ważne dla przydatności dzieła. Wzrasta zainteresowanie społeczeństwa chorobami cywilizacyjnymi, a alternatywne metody leczenia, wspomagające terapie farmakologiczne, nabierają coraz większego znaczenia. Książka ta wychodzi naprzeciw oczekiwaniom z tym związanym.
W treści:
Wprowadzenie 5
1. Rys historyczny 11
2. Powstawanie i pozyskiwanie miodu 27
3. Właściwości fizykochemiczne miodu 35
4. Skład chemiczny miodu 49
5. Składniki miodu szkodliwe dla zdrowia 113
6. Zagadnienia jakościowe 149
7. Mikrobiologia miodu 165
8. Krystalizacja i przechowywanie 187
9. Działanie miodu na drobnoustroje 211
10. Właściwości biologiczne 271