Miód rzepakowy to bardzo charakterystyczny miód, jeden z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki.
Miód ten posiada wiele cennych i unikalnych składników takich jak glukoza, inne cukry proste, niewielką ilość fruktozy, aminokwasy, enzymy oraz olejki eteryczne. Dzięki temu miód rzepakowy jest bardzo zdrowy a w porównaniu z innymi miodami najszybciej przyswajalny przez organizm.
Badania oraz doświadczenie wielu ludzi jasno potwierdzają dobroczynny wpływ miodu rzepakowego na ludzki organizm. Miód rzepakowy jest szczególnie zalecany osobom, które mają problemy z sercem, ciśnieniem, miażdżycą a niestety chyba każdy ma w rodzinie kogoś kto cierpi na takie dolegliwości. Oto niektóre fakty:
- Wzmacnia serce i siłę jego skurczu
- Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości acetylocholiny, potasu i magnezu
- Poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze
- Zawiera dużo glukozy będącej najlepszą odżywką dla mięśni
- Wyrównuje w organizmie niedobory potasu
- Usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki
- Zapobiega miażdżycy
- Wzmacnia organizm osłabiony psychicznym lub fizycznym wysiłkiem
|