Zobacz nasze pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje
WITAM
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST MIÓD RZEPAKOWY
1,25 KG
SEZON 2014
WIĘCEJ INFO TEL.534[zasłonięte]282
PRZY ZAKUPIE MIN.6SZT ŚWIECZKA Z WOSKU PSZCZELEGO
GRATIS!!!!!
Pszczeli miód rzepakowy jest bardzo popularnym miodem w naszym kraju.
Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma kolor słomkowy.
Natomiast po skrystalizowaniu przybiera barwę jasno żółte, kremowe. Ze względu na dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej.
Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany aby posiadał postać płynną wiele traci.
Miód rzepakowy polecany jest na schorzenie różnych organów wewnętrznych, między innymi trzustki, nerek i wątroby. Podobnie jak i inne gatunki miodów posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie oraz dostarcza sercu substancji odżywczych. W ogóle, poprzez wspomnianą wcześniej dużą zawartość glukozy, zalecany jest w przypadku wyczerpania organizmu, wykonywania wyczerpującej pracy fizycznej bądź umysłowej.
Konsystencja już skrystalizowanego miodu zazwyczaj określana jest jako „smalcowata” i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa czy też dodawania do napojów.
Codziennie spożywany miód w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady słodzonej miodem czy w czystej postaci najlepiej wpływa na organizm. Systematyczność zapewnia ciągłe dostarczanie dobroczynnych składników, które mają szerokie zastosowanie.
Najczęściej miodu używa się na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Mają one działanie łagodzące, antyseptyczne oraz stymulujące układ odpornościowy. Warto jednak znać zastosowanie konkretnych gatunków miodu na konkretne przypadłości. Naturalny miód rzepakowy dobroczynnie wpływa i wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej, schorzeń żołądka i dwunastnicy.