Witamy serdecznie wszystkich smakoszy miodu prosto z pasieki
Mamy do zaoferowania zdrowy i naturalny miód lipowy
– 1 słoik o pojemności 0,9 l.
Ten pyszny miód pozyskaliśmy latem 2011 r, charakteryzuje się niezwykłym, świeżym kwiatowym aromatem i smakiem, zawiera dużą ilość olejków eterycznych i substancji leczniczych. Jak sama nazwa wskazuje, miód pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach, w lasach.W stanie płynnym ma barwę żółtą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnobrązową. Ze względu na delikatny i przyjemny smak polecany jest szczególnie dla dzieci. Idealny do deserów i jogurtów. Codziennie spożywany w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady czy w czystej postaci dodaje energii i regeneruje organizm.
![](https://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/383194_106<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>81<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>49_100<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>32<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>95_34962_189<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8205_n.jpg)
Miód wielokwiatowy posiada bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
· nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem
pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny;
· podnosi odporność i kondycję organizmu, uzupełnia niedobory witamin i
biopierwiastków
· zalecany jest przy chorobach górnych dróg oddechowych ( angina, grypa, kaszel ),działa bakteriobójczo;
Działanie odżywcze i profilaktyczne miodu w żywieniu człowieka
Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych oraz innych substancji wykazujących właściwości stymulujące, a nawet lecznicze. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową. Pomaga w leczeniu chorób serca, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy; jest pomocny przy przeziębieniach. Jako środek bogaty w składniki energetyczne i regulujące jest z powodzeniem stosowany w żywieniu osób uprawiających sporty wyczynowe, młodzieży szkolnej, studentów, rekonwalescentów, ludzi starszych. Miód najszybciej ze wszystkich produktów naturalnych uzupełnia niedobory energetyczne organizmu. Dzięki temu prawie natychmiast usuwa stan obniżonej zdolności do pracy ( z powodu spadku glukozy we krwi) i utrzymuje odpowiedni poziom energii przez wiele godzin. Miód jako środek spożywczy i dietetyczny wymaga racjonalnego dawkowania. Dzienna dawka miodu dla małych dzieci to 15 g - 2 łyżeczki, u osoby dorosłej może wynosić ok. 60 g, co odpowiada 3 łyżkom stołowym, przyjmowanym w ciągu dnia. W celu zapewnienia lepszego wchłaniania należy rozpuścić miód w szklane ciepłej przegotowanej wody, herbaty lub mleka i pić trzy razy dziennie na godzinę przed jedzeniem lub po jedzeniu. Bardzo korzystne jest przetrzymywanie miodu przez dłuższy czas w ustach. W ten sposób składniki czynne miodu wchłaniane są z jamy ustnej bezpośrednio do krwi.
Kupując miód pamiętaj!
- miód po odebraniu z ula jest w postaci płynnej,
- z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji, zmętnienie klarownego miodu jest sygnałem początku krystalizacji, zmienia barwę na jaśniejszą , a z czasem przechodzi w stan stały.
- miód ma właściwości pochłaniania obcych zapachów, dlatego powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym naczyniu, z dala od silnie pachnących substancji.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE, GDZIE KUPIĆ MOŻNA INNE RODZAJE PYSZNYCH I ZDROWYCH MIODÓW!
![](http://pasiekapszczela.pl/galeria/5.jpg)