Witamy serdecznie wszystkich smakoszy miodu prosto z pasieki
Mamy do zaoferowania zdrowy i naturalny miód lipowy
– 1 słoik o pojemności 0,9 l.
Ten pyszny miód z kwiatów lipy, pozyskaliśmy w lipcu 2011 r., w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Wyróżnia się silnym, przypominającym zapach lipy aromatem i zdecydowanym smakiem. Miód lipowy jest uważany przez naszych klientów oraz smakoszy za jeden z najlepszych rodzajów miodu.
Miód lipowy ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
· uważany jest za najlepszy środek w walce z przeziębieniem i grypą,
· pomaga zwalczać wysoką temperaturę,
· wskazany jest w schorzeniach dróg oddechowych (dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych nosa i gardła),
· działa przeciwskurczowo,
· polecany jest w chorobach serca i układu krążenia,
· działa uspokajająco, łagodzi stres i bezsenność,
Działanie odżywcze i profilaktyczne miodu w żywieniu człowieka
Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych oraz innych substancji wykazujących właściwości stymulujące, a nawet lecznicze. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową. Pomaga w leczeniu chorób serca, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy; jest pomocny przy przeziębieniach. Jako środek bogaty w składniki energetyczne i regulujące jest z powodzeniem stosowany w żywieniu osób uprawiających sporty wyczynowe, młodzieży szkolnej, studentów, rekonwalescentów, ludzi starszych. Miód najszybciej ze wszystkich produktów naturalnych uzupełnia niedobory energetyczne organizmu. Dzięki temu prawie natychmiast usuwa stan obniżonej zdolności do pracy ( z powodu spadku glukozy we krwi) i utrzymuje odpowiedni poziom energii przez wiele godzin. Miód jako środek spożywczy i dietetyczny wymaga racjonalnego dawkowania. Dzienna dawka miodu dla małych dzieci to 15 g - 2 łyżeczki, u osoby dorosłej może wynosić ok. 60 g, co odpowiada 3 łyżkom stołowym, przyjmowanym w ciągu dnia. W celu zapewnienia lepszego wchłaniania należy rozpuścić miód w szklane ciepłej przegotowanej wody, herbaty lub mleka i pić trzy razy dziennie na godzinę przed jedzeniem lub po jedzeniu. Bardzo korzystne jest przetrzymywanie miodu przez dłuższy czas w ustach. W ten sposób składniki czynne miodu wchłaniane są z jamy ustnej bezpośrednio do krwi.
Kupując miód pamiętaj!
- miód po odebraniu z ula jest w postaci płynnej,
- z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji, zmętnienie klarownego miodu jest sygnałem początku krystalizacji, zmienia barwę na jaśniejszą, a z czasem przechodzi w stan stały
- miód ma właściwości pochłaniania obcych zapachów, dlatego powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym naczyniu , z dala od silnie pachnących substancji.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE, GDZIE KUPIĆ MOŻNA INNE RODZAJE PYSZNYCH I ZDROWYCH MIODÓW!