Oferuję miód pszczeli , 1 słoik = 1,3 kg
Rodzaje miodów Rzepakowy Lipowy
Gryczany
Mniszkowy Akacjowy
Leśny
Miód pochodzi z pasieki zlokalizowanej na terenie Mazur. Miód jako naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu. Uważali, że zapewnia im siłę, zdrowie, długowieczność. Miód ceniony był także w Egipcie. Królowa Kleopatra do pielęgnacji swej urody zażywała kąpieli z oślego mleka i miodu. Awicenna (8 w.) uczony arabski w dziele "Canon medicine" zaliczył miód do ważnych leków. Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana jako glikogen w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Miód reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Zapobiega powstawaniu obrzęków poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen i ogólne samopoczucie. Jest więc stosowany w nerwicach naczyniowych i serca, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, zespole płuco-sercowym. Informacje pod nr 513 [zasłonięte] 169
W przypadku zakupu większej ilości proszę o wcześniejszy kontakt w celu ustalenie kosztów przesyłki.
wysyłka : paczka pocztowa na szczególnych warunkach bądz przesyłka kurierska
miód odmianowy, nie jest w 100% miodem jednego smaku, rodzaju ze względu na charakter produktu i kwitnięcie roślin wielu gatunków w tym samym okresie czasu
|