Oferujemy słoik Miodu Rzepakowego pojemności 800 ml
miodobranie maj 2015
Właściwości miodu rzepakowego:
Łagodzi dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia serce i siłę jego skurczu. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co sprzyja lepszemu dotlenieniu i odżywieniu oraz zapobiega miażdżycy. Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, normującego pracę serca.
Każdy dobry, niesfałszowany miód pszczeli wcześniej czy później ulega krystalizacji, czyli z płynnego staje się stały. Czas przebiegu tego procesu uzależniony jest od gatunku miodu, stopnia jego dojrzałości i temperatury przechowywania.
Miodu nie wolno podgrzewać ani wkładać do wody o zbyt wysokiej temperaturze, tzn. powyżej 45 stopni Celsjusza, bo traci wiele cennych właściwości. Błędem jest, więc rozpuszczanie go w gorącym mleku lub herbacie.
Pamiętajmy, że efekty lecznicze osiąga się przez systematyczne i długotrwałe przyjmowanie dość dużych dawek miodu tj. 60-100 gramów na dobę, czyli około 5 łyżeczek od herbaty.
Lecznicze jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Taki napój najlepiej przygotować wieczorem.